NavMenu

Mišljenje Zavoda za planiranje razvoja KS presudno za investitore - Prilikom izgradnje objekata ocjenjivaće se potencijalni uticaj na kvalitet zraka

Izvor: Klix Nedjelja, 16.02.2020. 18:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo najavilo je uspostavljanje kontrole kvaliteta zraka, na način da se će u sklopu prostornog planiranja, prilikom izgradnje novih objekata, ocjenjivati potencijalni utjecaj na kvalitet zraka.

- Spriječit će se izgradnja novih izvora emisije tamo gdje je zrak već zagađen preko graničnih vrijednosti emisije - poručeno je sa skupa održanog u petak, 14. februara, u Sarajevu i najavljeno da će potencijalne dozvole, kada se najavljeni projekt privede kraju, izdavati Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izjavila je da se projekt provodi u saradnji s firmama koje se bave problematikom upravljanja kvaliteta zraka.

- Čitav projekat koji se tiče osposobljavanja Zavoda za vršenje modeliranja u funkciji prostornog planiranja i ocjenjivanja pojedinačnih zahvata na kvalitet zraka otpočeo je 2016. nabavkom sofisticirane opreme - kazala je Krvavac.

Navela je kako je cilj projekta da se izradi jasna metodologija na koji način će se planirati stacioniranje određenih izvora emisija u prostoru u svim općinama u Kantonu Sarajevo.

- Najvažnije je kako će se na bazi kategorizacije područja po kvalitetu zraka, koja je urađena u okviru projekta, stacionirati budući izvori emisija. To su različiti objekti, bilo da se radi o poslovnim, privrednim ili objektima koji se koriste u funkciji zagrijavanja - otkrila je ona.

Poručila je kako će biti moguće da se desi da neki od pogona ne budu odobreni.

- Najbitnije je naglasiti da je ovo kontinuirani preventivni program, da se unaprijed spriječi stacioniranje izvora emisije na određenim područjima koja su već opterećena sa stanovišta zagađenosti zraka, tako da bi se eliminisali dodatni izvori koji bi mogli pogoršati stanje - kazala je Krvavac.


Investitori će prikupljati mišljenja

Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu i jedan od eksperata angažovanih na izradi Metodologije procjene utjecaja novih zahvata u KS, istakao je da će investitor morati prikupiti mišljenje Zavoda za planiranje razvoja KS o utjecaju tog konkretnog zahvata na kvalitet zraka.

- Ukoliko se određenim modelom pokaže da je to prekomjeran utjecaj, onda taj zahvat neće moći dobiti dozvolu za daljnju proceduru. Spriječit će se izgradnja novih izvora emisije tamo gdje je zrak već zagađen preko graničnih vrijednosti - kazao je on.

Naveo je da će tamo gdje zrak još nije zagađen, gdje su stvarne vrijednosti ispod graničnih, moći utjecati na postojeći kvalitet zraka manjim dijelom.

- Bitno je da se novim zahvatima neće moći prelaziti granične vrijednosti emisije - zaključio je Husika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.