Izvor: eKapija | Petak, 14.02.2020.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agrarni fond Trebinje pokrenuo proizvodnju rasada voća i povrća

(Foto: Phoenixns/shutterstock.com)
Agrarni fond Grada Trebinja pokrenuo je proizvodnju rasada voća i povrća za potrebe poljoprivrednih proizvođača u plasteniku površine 300 metara kvadratnih u kome su praktičnu nastavu izveli učenici Centra srednjih škola, smjera Hortikultura.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da je ovaj plastenik pokrenut uz podršku Grada, te da je Fond bio partner na projektu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske sa Agencijom za mala i srednja preduzeća.

Dutina je naveo da je plastenik potpuno opremljen opremom za proizvodnju rasada za voće i povrće, te sistemima za navodnjavanje i grijanje.

On je dodao da danas, u saradnji sa Gradskom upravom i Centrom srednjih škola, učenici trećih i četvrtih razreda smjera hortikultura zasijavaju rasad paprike i paradajza, te proizvode sadnice šipka, smokve i masline, navedeno je na sajtu Agrarnog fonda Trebinje.

- Sav proizvedeni rasad i sadnice će putem javnih poziva biti podijeljeni poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada koji žele da podignu nove zasade, s tim što ćemo rasad paprike i paradajza dijeliti u većim količinama kako bi ljudi mogli sve što proizvedu na svojim njivama prodati na tržištu - rekao je Dutina.

On kaže da vrijednost nabavljene robe, odnosno repromaterijala koji je neophodan da bi se sve ovo proizvelo, iznosi oko 5.000 KM i ta sredstva su iz redovnog priliva koji Fond dobija iz gradskog budžeta.

- Ulaganjem sredstava u repromaterijal dobićemo rasad i sadnice vrijedne oko 20.000 KM jer smo planirali da proizvedemo oko 15.000 sadnica paprike i paradajza i 1.500 do 2.000 sadnica voća - rekao je Dutina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.