Izvor: startbih.ba | Petak, 14.02.2020.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH potrebno unapređenje željezničkog saobraćaja - Prioritet uspostava trase od Zvornika do Tuzle

(Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Unapređenje željezničkog saobraćaja u cijeloj Bosni i Hercegovini zajednički je interes, ocijenjeno je na sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Vojina Mitrovića i vršioca dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Slavka Gligorića.

Na sastanku je razgovarano o željezničkoj infrastrukturi, dijelovima određenih željezničkih trasa koje u ovom trenutku nisu u funkciji, te na koji način riješiti to pitanje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministar Mitrović posebno je istakao potrebu stavljanja u funkciju željezničke trase od Zvornika do Tuzle, koja je u ovom trenutku prioritet i predstavlja vezu između BiH i Srbije, kada je riječ o prevozu roba, ali i prevozu putnika.

U ovom kontekstu, ministar Mitrović govorio je i o Unskoj pruzi, odnosno trasi od Bihaća prema Splitu, koja je, kako je naveo, presječena i zatvorena te je najavio intenziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH i Ministarstva s ciljem rješavanja tih pitanja.

Razgovarano je i o najavi obračuna PDV-a na subvencije Vlade RS za putnički saobraćaj u Željeznicama RS, kao i o problemu carinjenja robe koja se putem Željeznica RS vrši u dane vikenda te je Mitrović najavio da će se sa Upravom za indirektno oporezivanje angažirati i na rješavanju tog pitanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.