Izvor: Klix | Petak, 14.02.2020.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnivanje firme u RS jednostavnije i jeftinije - FBiH još čeka na usvajanje izmjena Zakona o registraciji poslovnih subjekata

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Dok u Republici Srpskoj možete registrovati kompaniju za tri dana, u Federaciji Bosne i Hercegovine mogu proći i mjeseci da biste prijavili poslovni subjekt. Razlog se krije u činjenici da nadležni federalni organi još čekaju na usvajanje izmjena Zakona o registraciji poslovnih subjekata.

Privrednici u BiH godinama su se borili s administrativnim procedurama prilikom registrovanja kompanija. Proteklih godina ovu borbu vode samo građani Federacije BiH.

Digitalizacija sudskih arhiva

Jednošalterski sistem koji je uveden u Republici Srpskoj 2013. dosta je skratio i pojednostavio registraciju firmi, ali i donio trend povećanja registracije poslovnih subjekata. U FBiH, s druge strane, tek se od prošle godine govori o digitalizaciji sudskih arhiva, što je osnovni preduvjet za elektronsko povezivanje sudova s Poreznom upravom, Federalnim zavodom za statistiku i drugim relevantnim subjektima.

Federalni ministar pravde Mato Jozić govori za Klix da su prošle godine sklopljeni pojedinačni sporazumi o saradnji s devet sudova u Federaciji BiH.

- Kao jedna od značajnih aktivnosti koja se veže za Odluku Vlade FBiH o provođenju Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu, a koju provodi Ministarstvo pravde FBiH, jeste izrada Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH. Zakon su u formi nacrta usvojila oba doma Parlamenta Federacije i trenutno se radi na pripremi prijedloga zakona - govori za klix ministar Jozić.

On dalje dodaje da će se izmijenjeni zakon odnositi na elektronizaciju rada sudova i njihovo povezivanje u elektronskom obliku s drugim relevantnim subjektima u procesu registracije poslovnih subjekata.

- Građani će imati mogućnost slanja elektronske prijave za registraciju poslovnih subjekata te neće biti u obavezi dostavljati podatke koje sud može elektronskim putem pribaviti od nadležnih institucija. Svakako, treba napomenuti da ovaj proces mora pratiti donošenje zakona o elektronskom potpisu, koji se nalazi u zakonodavnoj proceduri - govori Jozić.

Sve brže i jeftinije u RS

Međutim, i kada je riječ o elektronskom registrovanju kompanija, RS prednjači u odnosu na FBiH.

- Suština je da je sve brže i jeftinije. Krajem godine promijenjen je i set zakona vezan za elektronsku registraciju poslovnih subjekata i dok Vlada stvori materijalno-tehničke mogućnosti za početak rada, i to će dodatno olakšati registraciju kompanija. Za početak će to biti samo za registraciju društava s ograničenom odgovornošću, dok ne vidimo kako će se ta elektronska registracija pokazati u praksi - kazao je za Klix Jovan Janjić, koordinator za registraciju poslovnih subjekata u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Inače, registracija svih poslovnih subjekata u RS vrši se preko APIF-a.

Janjić pojašnjava da se prijave za registraciju, zajedno s potrebnom dokumentacijom, šalju u APIF te se kroz programe dalje upućuju sudu i Poreskoj upravi.

- Registracija poslovnih subjekata svedena je sa 11 na četiri-pet koraka. Osim toga, nema sudske takse na osnivanje firme i maksimalni troškovi su do nekih 150 KM, i to naknada APIF-u, oglašavanje u Službenom listu i pečat kako bi mogli otvoriti žiroračun. Minimalni osnivački kapital je 1 KM, što znači da onaj ko registruje firmu s jednom KM, može sam pripremiti dokumentaciju i otići kod notara samo da ovjeri potpis. Dakle, ako je kapital 1 KM, ne mora notar obrađivati osnivački akt. Sve iznad 1 KM notar mora obraditi, čime je osnivanje skuplje. Ali, najjednostavniji oblik osnivanja je jednočlani d.o.o s osnivačkim kapitalom od 1 KM - ukratko je pojasnio Janjić za Klix.

Podsjećamo, registracija društva s ograničenom odgovornošću prije 2013. godine u RS je koštala 1.530 KM, dok je osnivački kapital iznosio 2.000 KM, što je danas slučaj u FBiH.

Sve dok i Federacija BiH ne olakša proces registracije firmi, BiH ne može govoriti o rasterećenju privrede. Kako proteklih godina ističu ekonomski stručnjaci, neophodne su nam reforme koje će omogućiti poslodavcima da zapošljavaju nove ljude i time osiguraju prilive novca u PIO fondove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.