Izvor: Nezavisne novine | Petak, 14.02.2020.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virus korona prijeti da "zarazi" privredu u BiH - Domaća preduzeća ostaju bez repromaterijala iz Kine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Nakon pojave virusa korona u Kini, i privreda u BiH mogla bi da se "zarazi" jer, kako kažu nadležni, domaća preduzeća ostaju bez repromaterijala koji dobijaju iz Kine, zbog čega su ugroženi njihovi ugovori sa kompanijama iz Evropske unije.

- Privreda Republike Srpske suočila se s prvim negativnim efektima pojave virusa korona, jer domaća preduzeća ostaju bez komponenti koje dobijaju iz Kine, zbog čega su ugroženi njihovi ugovori sa kompanijama iz evropskih zemalja - kazao je za Nezavisne Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, firme iz RS od kineskih kompanija kupuju komponente, dorađuju ih i potom isporučuju, najčešće za strane partnere.

- Sada su došle u nezavidnu situaciju da su njihovi partneri u Kini, iako se ne nalaze u neposrednoj blizini oblasti Vuhan, odlukom tamošnjih vlasti suočeni sa zatvaranjem fabrika i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti - kazao je Blagojević.

Ističe da to može dovesti do direktnog ugrožavanja ugovora koje firme iz RS imaju s evropskim partnerima.

- Zbog toga naše firme mogu doći u situaciju da ne mogu da ispoštuju ono na šta su se obavezale ugovorima. To postaje potencijalna prijetnja i može dovesti do ugrožavanja ugovora koje imaju s inostranim partnerima - rekao je Blagojević i dodao da su najviše ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ističe da se čim se ograniči kretanje ljudi - odmah ograniči i kretanje robe.

- Posljednjih mjesec dana od kada se pojavio ovaj virus smanjeno je kretanje robe i samim tim i narudžbe su manje - kazao je Vasić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da će globalno širenje virusa korona, osim zdravstvenog aspekta uticati i na ekonomije mnogih zemalja, a krajnji efekat zavisi od toga koliko će se brzo virus širiti i staviti pod kontrolu.

- Efekti na ekonomiju, svjetsku pa tako i bosanskohercegovačku, osjećaju se u smislu smanjenja kapaciteta i prestanka rada brojnih proizvođača u Kini jer, kao što znamo, cijela privreda u svijetu ovisi o kineskim proizvođačima, nebitno da li se radi o gotovim proizvodima, sirovini ili repromaterijalima - kazao je Gavran.

Dodao je da je moguće da proizvođači iz BiH koji u svojoj proizvodnji koriste komponente iz Kine budu u situaciji da im nedostaju repromaterijali i da moraju smanjiti obim proizvodnje.

- Ili na kraju da se moraju okrenuti drugim dobavljačima koji su uglavnom skuplji od kineskih, što može da dovede do smanjenja ili obustave proizvodnje - kazao je Gavran.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, prethodno je rekao da je spoljnotrgovinsko poslovanje BiH sa Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji. Komentarišući spoljnotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao je da je riječ o veoma značajnom spoljnotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH.

Ističući da će biti sačinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informisani da je dug period transporta tih proizvoda i da oni ne mogu imati efekte na zdravlje stanovništva.

- Pratićemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi spoljnotrgovinski promet sa Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz kompanija različitih sektora - dodao je on.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su da su u decembru prošle godine iz Kine uvezena 9.648.462 kilograma robe u vrijednosti 43.574.310 KM, dok je u januaru ove godine uvoz iznosio 9.997.704 kilograma u vrijednosti od 44.013.945 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.