Izvor: Danas | Petak, 14.02.2020.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zatrubite i rizikujete da ostanete "još jedan krug" na crvenom - Semafori u Indiji nagrađuju strpljive vozače

Ilustracija
Ilustracija (Foto: fru-fru/shutterstock)
Indijski vozači nadaleko su poznati po tome što nemilosrdno koriste sirenu. Stoga su osmislili nov sistem kazne za one, kaku kažu, koji nemaju strpljenja da čekaju na semaforima bez pritiska na sirenu.

Novi sistem, kaže policija, jednostavno glasi: "Više sirene, više čekanja".

Poznat kao "kazneni signal", policija u Mumbaju je postavila rigorozni sistem semafora kako bi se pozabavila problemom "nemarnih bukadžija", koji svaki put kada zvuk sirene automobila pređe 85 decibela resetuje crveno svjetlo.

Za one koji su skloni trubljenju, to može da znači veoma dugo čekanje na semaforu.

U video snimku, koji je postao viralan, mumbajska policija objašnjava šta ih je natjeralo da krenu u obračun sa kakofonijom automobilskih sirena u Mumbaiju.

- Dobrodošli u svjetsku prestonicu po sirenama - kaže policijac u videu.

- Ljudi ovde pritiskaju sirenu čak i kad je crveno na semaforu. Možda misle da će se zeleno brže upaliti. Mi, mumbajska policija, morali smo da preduzmemo nešto.

Mumbaj je nedavno rangiran kao četvrti najzagušeniji grad na svijetu, prema TomTom indeksu saobraćaja, sa 65% zagušenja, a vozači godišnje provode u prosjeku osam dana i 17 sati u saobraćaju.

U izjavi za lokalne medije, saobraćajac iz Mumbaja Madhukar Pandej kaže:

- Nažalost, mnogi građani nemilosrdno naležu na sirenu koja ne samo da iritira već uzrokuje veliku buku, povrijeđuje bubne opne, pojačava otkucaje srca, izaziva stres i pogoršava saobraćajni haos.

Kako je dodao, svi su svjesni toga, ali malo rade na tome da riješe problem.

- Sa ovom novom metodom, nadamo se da ćemo stvoriti bolju saobraćajnu disciplinu i osigurati putovanje bez smetnji, bez buke i bez stresa.

Ideja koja je isprobana u novembru i decembru već je dobila na značaju i govori se o njenom uvođenju širom zemlje.

Indijski gradovi nose reputaciju "najgorih gradova za saobraćaj na svijetu".

Bangalor, glavni grad indijske države Karnataka, nedavno je proglašen za grad sa najvećom saobraćajnom gužvom na svetu, a vozači su u proseku proveli 10 dana zaglavljeni u saobraćaju, dok su i Nju Delhi i Pune bili među prvih 10.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.