Izvor: Capital | Petak, 14.02.2020.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS blokirala Krašu upravljačka prava u prijedorskoj Miri - Kompanija iz Hrvatske mora objaviti ponudu za preuzimanje akcija

Ilustracije
Kompaniji Kraš iz Hrvatske zabranjeno je odlučivanje u skupštini akcionara preduzeća Mira iz Prijedora jer su još prije godinu dana sami ili zajedno sa Mesnom industrijom Braća Pivac morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Naime, Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske vršila je nadzor primjene Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i utvrdila nepravilnosti i nezakonitosti u postupku preuzimanja preduzeća Mira Prijedor.

Komisija je utvrdila da za Kraš, prehrambenu industriju iz Zagreba i Mesnu industriju Braća Pivac iz Vrgorca, kao lica koja zajednički djeluju, postoji obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje preuzeća Mira iz Prijedora.

- Ponudilac je obavezan da u ponudi za preuzimanje akcionarima kao najmanju cijenu ponudi knjgovodstvenu vrijednost akcija - navedeno je u Rješenju KHOV.

Komisija je Krašu zabranila pravo glasa na skupštini akcionara preduzeća Mira, sve dok ne sprovedu postupak preuzimanja.

Do isteka roka važenja ponude, odnosno plaćanja deponovanih akcija, akcije s pravom glasa koje su predmet ponude, Kraš i Mesna industrija Braća Pivac ne smiju sticati na drugi način, osim ponudom za preuzimanje.

Podsjećamo, Kraš je 2003. godine kupio 75,68% akcija prijedorske Mire, te 2008. stekao još jedan dio akcija, te ukupno posjeduje 76,09% akcija.

KHOV je utvrdila da je Mesna industrija Braća Pivac u više navrata tokom prošle godine sticala akcije Kraša, te da na dan 12. februara ima 50,52% učešća u osnovnom kapitalu Kraša.

Sticanjem kontrole nad Krašem, Mesna industrija je posredno stekla i akcije Mire čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje preduzeća u Prijedoru.

Iako je Mesna industrija više od 30% akcija Mire posredno stekla još prije godinu dana (17. januara 2019. godine), te bila obavezna objaviti ponudu za preuzimanje i obratiti se Komisiji u Srpskoj do 18. februara prošle godine, to se nije desilo.

- To nije učinilo niti jedno od lica koja zajednički djeluju - naveli su u KHOV.

Pomenute kompanije iz Hrvatske dužne su da u roku od 15 dana od dana primanja Rješenja KHOV podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje.

Rješenje KHOV možete pogledati OVDJE.

Mira je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u BiH, oko 25% svojih proizvoda plasira na domaće tržište, a ostalo izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje – SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju.

Osim Kraša, drugi najveći akcionar u Miri je Republika Srpska preko Penzijskog – rezervnog fonda (9,99% akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05% akcija).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.