Izvor: Capital | Petak, 14.02.2020.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučkoj kompaniji Nes propao plan da preuzme Krajinapetrol

Ilustracija (Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Nedeljko Kesić, u čijem je vlasništvu banjalučka kompanija Nes, nije uspio u namjeri da preuzme Krajinapetrol iako je malim akcionarima ponudio cijenu veću od tržišne. Među akcionarima koji nisu prihvatli da prodaju akcije su i državni Akcijski fond, Penzijski – rezervni fond i Fond za restituciju.

Naime, s obzirom na to da je postala vlasnik više od 30% akcija Krajinapetrola, kompanija Nes u vlasništvu Kesićevog sina objavila je ponudu za preuzimanje ostatka akcija od malih akcionara 28. decembra 2019. Ponuda je istekla 28. januara ove godine.

Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 0,026% akcija.

- Deponovane akcije ponudilac je isplatio i preuzeo u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija - navedeno je u Izvještaju o preuzimanju.

Kompaniija Nes u Krajinapetrolu sada ima 32,271% glasova u skupštini emitenta.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2% akcija u preduzeću Krajinapetrol, preko Fonda za restituciju 3,2%, dok PREF ima 6,5% akcija.

Osnovni kapital Krajinapetrol iznosi 13,87 mil KM.

Podsjećamo, ponuda za preuzimanje dobila je negativno mišljenje Uprave Krajinapetrola, iako su pozitivno ocijenjeni planovi po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od Uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje. I u dodatnom izjašnjenju nije bilo saglasnosti Uprave.

Nes je ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene akcija Krajinapetrola sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM).

Kesić je bivši direktor Hidroelektrana na Vrbasu i u trku za Krajinapetrol ušao je nakon što je objavljeno da je za to preduzeće zainteresovana i INA.

Kompanija Nes, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 mil KM akcije Krajinapetrola 13. novembra prošle godine.

Mediji su objavili da je i INA zainteresovana za kupovinu Krajinapetrola te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Krajinapetrol je deveti mjesec 2019. godine završio sa dobiti od 1,18 mil KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.