Izvor: Niške vesti | Petak, 14.02.2020.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro idejno rešenje nove terminalne zgrade na niškom aerodromu - Očekuje se milion putnika godišnje

(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Najavljena izgradnja nove terminalne zgrade na niškom aerodromu Konstantin Veliki omogućiće prihvat minimum 1.000.000 putnika na godišnjem nivou i obezbijediti neometano odvijanje avio saobraćaja u vršnom satu, što podrazumijeva opslugu više od 1.200 putnika u jednom satu, odnosno četiri vazduhoplova istvoremeno.

Kako navode, završen je postupak javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije i u roku od 70 dana očekuje se dobijanje idejnog rešenja.

- Postojeća terminalna zgrada je projektovana za 200.000 putnika godišnje. Međutim, kao što se može videti, proteklih godina opslužili smo daleko veći broj putnika. Кonkretno, 2019. godine 422.255 putnika koristilo je usluge Aerodroma Niš - kazali su Niškim vestima u Aerodromima Srbije.

Kako dodaju, plan je da se izgradi nova terminalna zgrada površine oko 5.000m2, koja će imati sve savremene sadržaje neophodne za fukcionisanje jednog modernog aerodroma i biće povezana sa postojećim objektom koji će se adaptirati.

- Izgradnja nove terminalne zgrade i adaptacija postojeće obezbediće komfornije uslove za prihvat i otpremu putnika, kao i njihov brži i lakši protok sa što kraćim zadržavanjem na punktovima za bezbedonosni prelged i pasošku kontorlu. Nova terminalna zgrada će svakako uticati i na kvalitet provedenog vreme u periodu čekanja na ukracavanje u avion, kao i vrijeme provedeno nakon izkrcavanja iz aviona do samo izlaska iz zgrade. Našim putnicima će sem komfora biti obezbjeđeni dodatni komercijalni i uslužni sadržaji kakvi su prisutni na modernim aerodormima - istakli su.

Oni dodaju, da je započet postupak izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju nove terminalne zgrade i njeno povezivanje sa postojećom. Završen je postupak javne nabavke i u roku od 70 dana očekuje se idejno rešenje zahvaljujući podršci Vlade Repubike Srbije i nadležnog ministarstva.

Da su potrebe za proširenjem aerodroma opravdane govori i statistika po kojoj je zabilježeno uvećanje od 57,8% putnika koji su prošli kroz niški aerodrom, u odnosu na januar mesec prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.