NavMenu

Subvencija za kotlove na pelet u TK biće 2.000 KM po korisniku

Izvor: eKapija Petak, 14.02.2020. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, u sklopu mjera borbe protiv zagađenja zraka, tokom ove godine izdvojit će 500.000 KM za subvencije građanima koji kotlove na čvrsto gorivo zamijene pećina na pelet, prenosi Radio Feral.

– Subvencija za kotlove na pelet odnosi se na fizička lica, a iznosiće maksimalno 2.000 KM po jednom korisniku. Izdvojićemo i 500.000 KM za utopljavanje zgrada, a planirali smo i 800.000 KM za druge projekte koji se tiču zaštite okolice, a među njima su i neki vezani za kvalitet zraka. Redovni transferi prema općinama i gradovima u TK iznose 4,5 mil KM, a izdvojit ćemo 300.000 za subvencije privrednim subjektima na ime projekata iz oblasti zaštite okolice – kaže resorni ministar Elvir Rožnjaković.

Ministar je dodao i da je i dalje na snazi Plan energetske efikasnoti javnih objekata, koji podrazumijeva utopljavanje objekata, ugradnju stolarije i kotlova na pelet u javnim objektima, odnosno školama, domovima zdravlja i policijskim stanicama. U te namjene ove godine biće izdvojeno 1,9 mil KM.


– Subvencija ugradnje kotlova na pelet je pilot projekat, a ukoliko se pokaže veći interes spremni smo izdvojiti i većei iznos od početnih 500.000 KM. Kriterij za prijavu je da korisnik već ima kotao za ugalj, kao i da je objekat ima građevinsku ili upotrebnu dozvolu ili dokaz da je uplanjen ili da je u fazi legalizacije – kaže Rožnjaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.