Izvor: eKapija | Petak, 14.02.2020.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Subvencija za kotlove na pelet u TK biće 2.000 KM po korisniku

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, u sklopu mjera borbe protiv zagađenja zraka, tokom ove godine izdvojit će 500.000 KM za subvencije građanima koji kotlove na čvrsto gorivo zamijene pećina na pelet, prenosi Radio Feral.

– Subvencija za kotlove na pelet odnosi se na fizička lica, a iznosiće maksimalno 2.000 KM po jednom korisniku. Izdvojićemo i 500.000 KM za utopljavanje zgrada, a planirali smo i 800.000 KM za druge projekte koji se tiču zaštite okolice, a među njima su i neki vezani za kvalitet zraka. Redovni transferi prema općinama i gradovima u TK iznose 4,5 mil KM, a izdvojit ćemo 300.000 za subvencije privrednim subjektima na ime projekata iz oblasti zaštite okolice – kaže resorni ministar Elvir Rožnjaković.

Ministar je dodao i da je i dalje na snazi Plan energetske efikasnoti javnih objekata, koji podrazumijeva utopljavanje objekata, ugradnju stolarije i kotlova na pelet u javnim objektima, odnosno školama, domovima zdravlja i policijskim stanicama. U te namjene ove godine biće izdvojeno 1,9 mil KM.

– Subvencija ugradnje kotlova na pelet je pilot projekat, a ukoliko se pokaže veći interes spremni smo izdvojiti i većei iznos od početnih 500.000 KM. Kriterij za prijavu je da korisnik već ima kotao za ugalj, kao i da je objekat ima građevinsku ili upotrebnu dozvolu ili dokaz da je uplanjen ili da je u fazi legalizacije – kaže Rožnjaković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.