NavMenu

Klimatske promjene "brišu" iskustva i tradiciju - Poljoprivredni proizvođači iz RS oslanjaju se na oglede resornog ministarstva

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 13.02.2020. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)Ilustracija
Izbor adekvatnog sjemenskog materijala na pragu proljećne sjetve gorući je problem domaćih ratara, a kako bi postigli što veće prinose idealne sorte i hibride za svoje parcele mogu izabrati na osnovu rezultata višegodišnjih ogleda koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U resornom ministarstvu kažu da je za dobre rezultate u poljoprivredi jedna od najvažnijih odluka izbor sortimenta, jer adekvatno sjeme može značajno povećati prinose, a pogrešno umanjiti ekonomičnost proizvodnje i dovesti je u pitanje. Radi ispitivanja potencijala i prilagodljivosti različitih sorti i hibrida, stručnjaci Ministarstva poljoprivrede godinama unazad postavljaju oglede širom RS za strna žita, kukuruz, soju a dobijeni rezultati na raspolaganju su svim poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj i nalaze se na internet stranici Savjetodavna Srpske.

Stručnjak za oglede u Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Majkić kaže da na osnovu rezultata poljoprivrednici mogu saznati koji hibridi su prihvatljivi za njihovu vrstu zemljišta.

- Nakon tri ili četiri godine ispitivanja pojedini hibridi su stalno u vrhu po osnovu prinosa i prilagodljivosti različitim uslovima i to je dovoljan razlog našem seljaku da za sjetvu izabere baš to sjeme. Oglede sprovodimo od Novog Grada do Semberije i za svako područje prihvatljive su druge sorte tako da se ne može izdvojiti samo jedan hibrid - kazao je Majkić i dodao da su rezultati ogleda korisni i za distributere sjemenskih materijala jer tako znaju koje hibride treba da prodaju, a koje da uklone sa tržišta.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Danijel Egić kaže da je problem klimatskih promjena sve izraženiji u agraru, te da će se uskoro morati mijenjati ne samo način proizvodnje već i zastupljenost kultura po regionima. Ističe da se poljoprivrednici više ne mogu oslanjati na tradiciju i svoja iskustva, zbog čega su rezultati ogleda od velike koristi.

- Ranije su prinosi strnih žita i kukuruza bili mnogo bolji kod rane sjetve ali više pravila ne važe, već se sve prilagođava vremenskim uslovima - kazao je Egić i savjetovao proizvođačima da uvode više kultura i tako smanje rizike u proizvodnji, te da prate savjete stručnjaka i prognoze vremena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sela Semberije Boško Radić smatra veoma korisnim to što se proizvođači prije sjetve lično mogu uvjeriti kako se neki hibrid ponaša na njihovom terenu.


- Ratari će se sigurno voditi rezultatima ogleda i primijeniti svu potrebnu tehnologiju kako bi ostvarili dobre prinose. Međutim, ono što svi moraju znati je da je ponekad potpuno džaba vrhunsko sjeme i primjena agrotehnike ako vremenski uslovi zakažu - rekao je Radić i dodao da pripreme za proljetnu sjetvu u Semberiji kreću za mjesec.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac kaže da se proizvođači uvijek opredjeljuju za sorte koje daju najbolje prinose, te da im u tom smislu ogledi puno znače jer tačno vide koji hibridi su najrodniji.

- Kada imamo oglede na svom terenu uvijek se oslanjamo na njihove rezultate i bilo bi super kada bi ih bilo još više - rekao je Banjac.

Pšenica

Danijel Egić kaže da vremenske prilike nisu negativno uticale na usjeve pšenice, da na strnim žitima nisu evidentirane pojave biljnih bolesti ni prisustvo štetočina, ali da bi uskoro moglo biti problema zbog nedostatka vlage u zemljištu.

- Zbog nedostatka padavina, sa porastom temperature vazduha može se očekivati problem zbog nedostatka vlage. To će biti problem ne samo za strna žita već i za obavljanje proljećnih radova - rekao je Egić i dodaje da do kraja februara treba obaviti prvu prihranu strnih žita azotnim đubrivima, a količinu prilagoditi sadržaju vlage u zemljištu i fazi razvoja biljke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.