Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 13.02.2020.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otkrivena nova vrsta dinosaura

(Foto: YouTube/screenshot)
U Kanadi je otkrivena nova vrsta tiranosaura nazvana "žetelac smrti", što je prva nova varijanta roda koja je u toj zemlji pronađena u zadnjih 50 godina.

Thanatotheristes degrootorum dobio je ime po grčkom bogu smrti Tanatosu u kombinaciji s grčkom riječi theristes, tj. onaj koji žanje ili ubire. Fosilizirane fragmente lobanje i čeljusne kosti 79,5 miliona godina starog dinosaurusa otkrio je poljoprivrednik i ljubitelj paleontologije John De Groot dok je šetao u blizini kanadske provincije Alberte, piše The Independent.

- Kost vilice bila je apsolutno zapanjujući nalaz. Znali smo da je poseban jer se jasno vide fosilizirani zubi - rekao je.

Istraživanje naučnika sa Sveučilišta u Calgaryju i Palaeontološkog muzeja Royal Tyrrell potvrdilo je da je otkriće De Groota najstarije ikad u granicama Kanade.

- Oduševljeni smo što možemo objaviti prvu novu vrstu tiranosaura koja je otkrivena u Kanadi u posljednjih 50 godina - rekao je dr François Therrien, kustos paleoekologije dinosaura u Kraljevskom muzeju Tyrrell.

Dodao je kako je to otkriće značajno jer je doprinijelo boljem razumijevanju evolucije tiranosaura. Nakon analize njegove dobi i oblika lobanje, naučnici su zaključili da kosti pripadaju jedinstvenoj vrsti dinosaura koji su bili visoki gotovo 245 centimetara i imali prijeteće zube duge 7 centimetara.

- Thanatotheristes se od svih drugih tiranosaura razlikuje brojnim karakteristikama lobanje, ali je najistaknutija okomiti greben koji se proteže duž gornje čeljusti - rekao je doktorand i glavni autor studije Jared Voris.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.