Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.02.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta je influenser ugovor?

Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Malo je poznato da se prvim marketing influenserom u istoriji smatra britanski kralj Džordž III, koji je 1760-ih godina dodijelio kraljevsku oznaku povjerenja grnčaru Džosaji Vedžvudu. Time je brend Wedgwood značajno povećao svoju prodaju u odnosu na konkurente na tržištu. Širom svijeta, vrlo brzo su marketari prepoznali značaj koji influenseri imaju za plasman proizvoda.

Ako imate aktivan profil na bilo kojoj društvenoj mreži, sigurni smo da među osobama koje pratite postoji bar nekoliko influensera, navodi se na sajtu advokatske kancelarije Naumović & Partners.

Šta je influenser ugovor?

Ugovorom se određuje jasan i precizan obim posla, definiše se na kojim društvenim platformama, u koje vrijeme i na koji način će influenser objavljivati određeni sadržaj kojim će reklamirati određeni proizvod, događaj ili mjesto. Uvijek je dobro da uredite format isporuke odnosno na koji način će influenser dostaviti svoj krajnji "proizvod". Obratite pažnju na činjenicu da bi trebalo da se influenser obraća javnosti u vezi sa vašim proizvodom ili uslugom u skladu sa vašim poslovnim principima i na način prilagođen vašem brendu. Na kraju, uspostavite konačnu nadležnost prije same distribucije "proizvoda influensera" odnosno uredite čija je riječ poslednja kada je u pitanju sadržaj koji će biti distribuiran.

Nekad se prava i obaveze definišu i takozvanim "Master Influencer Agreement"-om, kojim marketinške agencije ili brendovi postavljaju temelje komunikacije influensera sa javnošću.

Proizvod je vaš, a post je pripremio i objavio influenser – kome pripada objavljeni post?

Momenat da definišete prava intelektualne svojine u vezi sa postovima influensera je upravo onda kada se pregovara i priprema odgovarajući ugovor, kako bi se kasnije izbjegao bilo kakav spor u vezi sa takvim pravima. Zato uvijek imajte na umu šta želite da zadržite i kontrolišete i kome šta pripada. Nije dobro da to prepuštate zakonu. Zakon je najčešće spor i ne reguliše nove društveno-ekonomske odnose koji se s vremena na vreme javljaju u društvu

Šta ako influenser reklamira vašu konkurenciju?

Ne samo da je moguće, već je i poželjno da obezbijedite da influenser ne dođe u "sukob interesa" tako što će reklamirati i proizvode drugog brenda slične vašem proizvodu, u isto vreme kada reklamira i vaš proizvod. U ovom slučaju, potrebno je da pažljivo formulisanim odredbama definišite te odnose, uključujići i eventualno obeštećenje.

Obezbijedite poštovanje propisa

Naročito je važno da obezbijedite da vaše aktivnosti uvijek budu usaglašene sa mnogobrojnim standardima koji važe na globalnom nivou i lokalno, a regulišu oblast reklamiranja i zaštite potrošača. U pravno razvijenim sistemima, postovi influensera kojima se reklamiraju određeni brendovi na osnovu unaprijed dogovorene saradnje, ili ukoliko postoji bilo kakav odnos povezivanja između influensera i brenda, označavaju se kao "paid partnership", što omogućuje sveobuhvatnu zaštitu potrošača.

Šta je sa porezima?

Saradnja sa influenserom podrazumijeva i značajne poreske izazove koje je potrebno regulisati ugovorom, u suprotnom postoji rizik da vam na vrata pokuca poreska kontrola, a ako poreska pitanja niste regulisali i poreske obaveze propisane zakonom ne izmirujete, možete biti obavezani da platite ekstremno visoke kazne.

Zaključak

Prvo pravilo biznisa je "Protect your business"! Drugo pravilo je "Uvijek poštuj prvo pravilo!" Prema tome, zaštitite svoj biznis ugovorom!
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.