NavMenu

Samo 30% žena radi u IT sektoru u BiH

Izvor: radiokameleon.ba Srijeda, 12.02.2020. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Žene u BiH čine samo 30% zaposlenih u IT sektoru, kazala je koordinatorica Inicijative IT Girls Sara Šaljić povodom 11. februara, koji su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

– Upravo je IT sektor, koji je posebno privlačan mladima, jedno od područja u kojem se oslikava nedovoljna zastupljenost žena. U ovoj oblasti svoje mjesto pronalaze stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti informacijskih tehnologija, matematike, fizike, psihologije, a žene čine tek 30% radne snage. No, statistike pokazuju da je sve veći broj žena koje upisuju ova usmjerenja. No, taj trend nije srazmjerno prisutan i u samoj industriji – navodi Šaljić.

Ona dodaje da uzroke za nejednaku zastupljenost žena treba, možda, prije svega tražiti u društvenim normama koje sputavaju djevojčice i žene da se opredijele za zanimanja u kojima mogu ostvariti svoj potencijal.

Globalno, žene su i dalje manje plaćene, rjeđe napreduju, dobivaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.