Izvor: radiokameleon.ba | Srijeda, 12.02.2020.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samo 30% žena radi u IT sektoru u BiH

(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Žene u BiH čine samo 30% zaposlenih u IT sektoru, kazala je koordinatorica Inicijative IT Girls Sara Šaljić povodom 11. februara, koji su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

– Upravo je IT sektor, koji je posebno privlačan mladima, jedno od područja u kojem se oslikava nedovoljna zastupljenost žena. U ovoj oblasti svoje mjesto pronalaze stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti informacijskih tehnologija, matematike, fizike, psihologije, a žene čine tek 30% radne snage. No, statistike pokazuju da je sve veći broj žena koje upisuju ova usmjerenja. No, taj trend nije srazmjerno prisutan i u samoj industriji – navodi Šaljić.

Ona dodaje da uzroke za nejednaku zastupljenost žena treba, možda, prije svega tražiti u društvenim normama koje sputavaju djevojčice i žene da se opredijele za zanimanja u kojima mogu ostvariti svoj potencijal.

Globalno, žene su i dalje manje plaćene, rjeđe napreduju, dobivaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.