NavMenu

Hemijska prerada kukuruza Draksenić uzima kredit da isplati plate - Kompanija Studen i dalje zainteresovana za privatizaciju

Izvor: Capital Utorak, 11.02.2020. 15:23
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Fabrika Hemijske prerade kukuruza (HPK) Draksenić pokušava dobiti kredit za isplatu plata radnicima i ostalih dugovanja, a u pregovorima sa jednom banjalučkom bankom posreduje i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, saznaje portal Capital.

Preduzeće HPK Draksenić prošle sedmice je prekinulo preradu kukuruza, a uprava je radnike poslala kući.

U međuvremenu, uprava preduzeća sazvala je tri sastanka sa predstavnicima sindikata i predstavnika potencijalnog kupca Studen grupacije na kojima je razgovarano o sve većim problemima u HPK Draksenić.

Na sastancima, direktor preduzeća HPK Draksenić Jovica Šuman predložio je određena rješenja, ali i kritikovao radnike.

On je istakao da su u toku pregovori između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnika Studen grupacije, te predstavnika jedne banjalučke banke, da se odobri kreditno zaduženje HPK Draksenić u iznosu od 100.000 KM, radi isplate dugovanja radnicima, odnosno decembarske plate.

Šuman je obećao radnicima da će plate biti isplaćene, ali da se i oni trebaju solidarisati i vratiti na posao, te da se strpe dok se ne završi proces oko privatizacije preduzeća.

Iz Studen grupacije su na sastanku potvrdili da žele nastaviti proces privatizacije preduzeća, ali istakli da je problem u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima jer iako HPK Draksenić postoji 40 godina, ono nije uknjiženo u zemljišnim knjigama zbog čega je na potezu Vlada RS da pravno reguliše pitanje vlasništva i kapitala.

Predstavnici sindikata su na sastanku, kako Capital saznaje, tražili uplatu bar pola decembarske plate, kao preduslov povratka na posao. Istakli su da je to najmanje što mogu da učine za njih, s obzirom na to da im duguju i uplate za poreze i doprinose, za topli obrok i regres.

- Obećali su da će pola plate biti do 17. februara, mada mi u to ne vjerujemo. Svaki put je ista priča. Samo odgađaju datum i produžavaju ovu agoniju. Tražimo samo dio decembarske plate, to je oko 55.000 KM, što je ništa kada se saberu sva dugovanja koja oni imaju prema nama - rekao je predsjednik sindikata za Capital Miroslav Zgodić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.