NavMenu

Kotorvaroški inovatori osvojili nagradu u SAD: "Turbina" ugovorila posao sa Kanađanima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 08.12.2009. 08:41
Komentari
Podeli

Predstavnici kotorvaroške firme "Turbina IPD" ugovorili su tokom boravka u New Yorku, gdje im je na prestižnom svjetskom takmičenju za inovacije u energetskom sektoru "Global energy awards" uručena nagrada "Award of Exellence", vrijedne poslove s kanadskim telekomunikacionim operaterom.

"Turbina IPD" je osvojila nagradu za inovaciju i doprinos energetskoj održivosti planete za svoj patent - nečujnu vjetrenjaču sa vertikalnom osom. Miroslav Tešić, direktor "Turbine IPD", istakao je da je prezadovoljan postignutim rezultatima u New Yorku, navodeći da je za ovu malu firmu samo pojavljivanje na manifestaciji takvog ranga i činjenica da su bili u prilici da razgovaraju sa direktorima najvećih i najmoćnijih naftnih i gasnih kompanija svijeta od velikog značaja. Tešić je rekao da su sa jednom kanadskom kompanijom dogovorili izradu probnih instalacija za napajanje telekomunikacionih baznih stanica.

"Ovo je veoma značajan posao za nas nakon što smo ranije sa Telekomom Slovenije dogovorili poslove u vezi sa napajanjem baznih stanica i napajanjem vertikalne signalizacije za Autoceste Slovenije", rekao je Tešić.

On je najavio da naredne godine planiraju početak serijske proizvodnje vjetroturbine, čije se probne verzije već izrađuju u manjem broju primjeraka. Ovu vrstu vjetroturbine odlikuje prednost da u nju ulazi vjetar iz svih pravaca, da posjeduje povoljniji koeficijent efikasnosti i četiri puta duži rok trajanja od dosadašnjih tehnologija ovog tipa, da ne stvara zvuk i vibracije, te da je otporna na ekstremne vremenske uslove, što je posebno važno naftnim i telekomunikacionim kompanijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.