Izvor: biznisinfo.ba | Utorak, 11.02.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mađarska OTP banka sprema veliku akviziciju u istočnoj Evropi

Mađarska OTP grupa u pripremi ima veliku akviziciju s kojom planira iskorak u novu teritoriju, potvrdio je Reutersu čelnik banke Šandor Čanji.

- Naša sposobnost za kupovinu se povećala. Pitanje je kako ćemo je najbolje iskoristiti. Usporili smo u smislu banaka koje kupujemo, ali nam profit omogućuje da razmišljamo šire. Naš raspon uključuje banke za koje smo ranije imali nedovoljno profita da razmatramo - rekao je Čanji.

S imovinom od 50 mlrd EUR OTP se smatra skromnim kreditorom, ali jednim od najprofitabilnijih.

Iako nije imenovao državu u kojoj planiraju nastavak ekspanzije, Čanji je Reutersu rekao je u "istočnom susjedstvu" srednje i istočne Evrope, ali u pitanju nije Turska.

Ipak, potencijal vidi u Ukrajini u kojoj ima dobru reputaciju kao banka koja je ostala na nestabilnom tržištu uprkos trajnom konfliktu te zemlje sa susjednom Rusijom.

Prema pisanju mađarskog portala Portfolio.hu, OTP je zahvaljujući rastu tržišnom kapitalizacijom pretekla dio drugih jakih tržišnih igrača. Vrijednost OTP-a iznosi oko 10 mlrd EUR, za 38% više od njemačkog diva Commerzbank.

Uz tu njemačku banku, u proteklih nekoliko mjeseci OTP je iza sebe ostavila i Raiffeisen za 36% kao i vodeću češku Komercni banku za 60%. Tržišna kapitalizacija vodeće poljske banke PKO veća je 18%, a Erste grupe 23%.

Portfolio.hu piše da je od novembra OTP prestigla francuski Renault, Carrefour, kao i američkog avioprevoznika American Airlines.

Čanji je najavio da banka neće umanjivati rezervacije kako bi poboljšala trenutne nivoe profita od oko milijardu evra, hladeći time tržišna nagađanja. Trenutne rezervacije dosežu oko 1,5 mlrd EUR uz pokrivenost neprihodujućih kredita od oko 66%, prenio je Investitor.me.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.