NavMenu

RS priprema zakon o faktoringu

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 10.02.2020. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
U Republici Srpskoj uskoro bi mogla da otpočne trgovina dugovima. Ministarstvo finansija priprema Zakon o faktoringu, koji je trenutno u fazi prednacrta. Faktoring predstavlja kupoprodaju postojećeg ili budućeg kratkoročnog novčanog potraživanja, prema prednacrtu zakona, potraživanja će moći da otkupljuju banke ili društva za faktoring.

Privredna zajednica već neko vrijeme traži donošenje ovakvog zakona. Ako je dobro napisan zakon, neće biti posebnih manipulacija, jer se radi o aktu koji je prije svega usmjeren na podizanje likvidnosti privrede - ocjenjuju u Uniji udruženja poslodavaca.

- Takav zakon omogućuje da vi potraživanja preko banke aktivirate odmah, čime na neki način poboljšavate likvidnost privrede. Prema tome, zavisiće malo primjena zakona kako od privrednika, tako i od banaka ili društava za faktoring, zavisno kako bude riješeno zakonom - izjavio je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, izvještava ATV.

Kratkoročna potraživanja u Srpskoj u 2018. godini iznose više od 5 mlrd KM, što govori da je ovakav zakon i te kako potreban, kažu u Privrednoj komori Republike Srpske.


- Potrebno je omogućiti našim preduzećima da prodaju svoja potraživanja i dođu do prijeko potrebnog novca za normalno funkcionisanje - ističu u Komori.

Još prije sedam godina, tadašnji ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, najavljivao je donošenje ovakvog zakona. Republika Srpska je jedan od rijetkih dijelova Evrope u kojem ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.