Izvor: Tanjug | Petak, 07.02.2020.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beogradska IT kompanija kreirala aplikaciju za provjeru autentičnosti fotografija

Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Beogradska kompanija Tehnološko partnerstvo saopštila je da je osmislila aplikaciju "Verified By Pi" za android telefone koja potvrđuje autentičnost fotografija ili ukazuje da je ona makar i neznatno obrađena.

- Retuširanje stvarnosti nije samo rezultat potrebe da se prikažete u "boljem svjetlu", već i da se proizvedu lažne vijesti. Zato je od velike važnosti znati da li je fotografija vjerna, autentična ili "dotjerana" i '"uljepšana". Bez stručne i detaljne analize gotovo da je nemoguće otkriti da li su na fotografiji napravljene neke izmjene - naveli su autori apliakcije.

Ta jedinstvena aplikacija omogućava korisnicima društvenih mreža i onlajn servisa kod kojih je fotografija jedan od osnovnih načina komunikacije, kao što su Instagram, Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Booking i mnogi drugi, da konačno dobiju pravu informaciju o tome da li gledaju u realnu ili obrađenu sliku.

U okviru istog projekta, ali prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima, realizovana je i nova verzija aplikacije koja osim fotografija korisnicima omogućava i provjeru vjerodostojnosti dokumenata (ugovora, memoranduma, faktura…)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.