NavMenu

Mostarska bolnica nabavila vrijednu opremu za pretrage žučnih kanala i gušterače

Izvor: Klix Petak, 07.02.2020. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)
SKB Mostar uveo je ERCP pretrage na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu. ERCP je skraćeni naziv za retrogradnu koledokopankreatografiju, odnosno dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

Metoda je kompleksna, a provodit će je mladi ljekar Ante Bogut koji je prošao posebnu edukaciju za to. Uređaji su vrijedni 1,1 mil KM.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić je kazao kako je ovo veoma značajna dijagnostička oprema jer su pacijenti do sada odlazili iz Mostara u Sarajevo, Novu Bilu, Split , Zagreb ili druga mjesta.


Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda naglašava kako je ovo veliki doprinos mostarskoj bolnici ali studentima Medicinskog fakulteta koji će imati mogućnost specijalizacije u tom gradu.

- Od danas ćemo krenuti da radimo sa ovim visokosofisticiranom metodom koja je nedostajala u našem opsegu - kaže Bevanda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.