Izvor: Nezavisne novine | Petak, 07.02.2020.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kosmos kreće u distribuciju filtera za prečišćavanje vazduha ruskog KRET-a - U budućnosti moguća i proizvodnja komponenti

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
U prostorijama Vazduhoplovnog zavoda Kosmos u Banjaluci u četvrtak, 6. februara, potpisan je ugovor sa delegacijom ruskog koncerna Radio-elektronske tehnologije (KRET) iz Moskve o nabavci i distribuciji filtera za prečišćavanje vazduha koji će se koristiti u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugoj industriji.

Dušan Vještica, direktor Vazduhoplovnog zavoda Kosmos, rekao je da je ovo za kompaniju značajan događaj jer ulaze u partnerstvo s kompanijom KRET, koja je na svjetskom nivou i ima brendiran i najprepoznatljiviji proizvod u prečišćavanju vazduha i eliminacije svih štetnih čestica, bakterija, virusa, plijesni, buđi i ostalog.

On je najavio da će u petak biti postavljeni prečišćavači vazduha u nekoliko prostorija u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

- Prethodno smo izvršili mjerenje svih parametara u štetnim i viskokorizičnim zonama u UKC RS i nakon 15 dana imaćemo prve rezultate i efekte rada ovih uređaja, a nakon toga potpisujemo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji - kazao je Vještica i dodao da nakon potpisivanja ugovora očekuju ekspanziju proizvoda širom RS i BiH, a onda i zajednički nastup s kompanijom KRET na evropskom tržištu.

Aleksandar Mitjuškin, zamjenik generalnog direktora kompanije KRET, istakao je da su za kratak period došli do ovog pilot projekta, odnosno instaliranja ovih uređaja u bolnicu.

- Aparati su ovdje i mi smo spremni da ih instaliramo u prostorije bolnice. Ovo je najvažnija faza saradnje u okviru projekta, zato što možemo u stvarnim uslovima da pokažemo kako ti aparati, odnosno instrumenti rade - kazao je Mitjuškin.

Dodao je da je ovo ulog kompanije KRET u ovaj projekat, odnosno pokazatelj koliko su zainteresovani za saradnju.

- Nama je zanimljivije da pokažemo kako ovi aparati rade, nego da ih odmah prodamo. Dobićemo rezultate koji su bili prije testiranja, za vrijeme testiranja i nakon izvršenog testiranja ovog proizvoda i na osnovu tih podataka svi će moći da naprave zaključak o efikasnosti i brojnosti njegove upotrebe u bolnici - pojasnio je Mitjuškin.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kazao je da su aktivnosti za proizvodnju prečišćivača vazduha veoma bitne, ne zbog same komercijalne opravdanosti, nego i odnosa Rusije i RS.

- Kroz ovaj projekat očekujemo nastavak i drugih projekata koji su u pregovorima. Očekujemo da ćemo za 15-20 dana potpisati i komercijalni ugovor koji će obezbijediti zajednički nastup kompanija KRET i Kosmos, kako na domaćem tako i na evropskom tržištu - naglasio je Petričević.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, rekao je da se počinje s testnim probavanjem ovih uređaja s krajnjim ciljem da se u budućnosti organizuje ne samo promet ovih uređaja kroz kompaniju Kosmos, nego i proizvodnja određenih komponenti.

- Cilj je da zajedno radimo i podupremo inicijative koje su usmjerene ka Kosmosu, te mu na taj način omogućimo novi poslovni iskorak i saradnju koja će se zasnivati na nekim novim proizvodima koji će se stvarati ovdje - dodao je Đokić.

Saradnja s ruskim kompanijama omogućena je zahvaljujući memorandumu koji je Vlada RS potpisala s ruskom državnom korporacijom Rosteh, koju čini 11 korporacija, na Međunarodnom vazduhoplovnom samitu MAKS 2019, koji je 2019. godine održan u Moskvi.

Prosječna cijena prečišćivača vazduha za profesionalnu upotrebu kreće se od 250 do 1.000 EUR, a za privatnu oko 150 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.