Izvor: eKapija | Petak, 07.02.2020.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH odobrila zaduženje kod EBRD od 30 mil EUR za dionice Prve i Devete transverzale

(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH za realizaciju Projekta gradskih prometnica u Sarajevu, u iznosu do 30 mil EUR.

Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz financiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (tunel Kobilja glava) i Devete transverzale. Na taj način bi Grad Sarajevo bio povezan s drugim dijelovima Kantona Sarajevo i regionalnom cestovnom mrežom, s ciljem smanjenja sadašnjih prometnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji, soapšteno je danas iz Vlade FBiH.

Za Federaciju BiH su prihvatljivi nacrti Ugovora o zajmu između EBRD-a i BiH, Projektnog ugovora između Ministarstva prometa Kantona Sarajevo - Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i Ugovora o podršci projekta između Kantona Sarajevo i EBRD-a.

Kredit, s rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grejs razdobljem, biće prenijet na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg dužnika. Tijekom realizacije ovog projekta, u proračunu FBiH nije potrebno osigurati sredstva za dodatno sufinanciranje.

Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te za zaključivanje i usuglašavanje Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo i za njihovo potpisivanje ovlastila federalnu ministricu financija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.