NavMenu

Javna preduzeća između politike i biznisa - Kako ih restrukturirati?

Izvor: Klix Četvrtak, 06.02.2020. 10:46
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)Sarajevo
Javna preduzeća još su dominantan dio ekonomije u BiH. Ipak, ona su u najvećem slučaju dio problema, stavka koja najčešće generira prekomjerno zapošljavanje, negativno poslovanje i ogromne dugove.

U kontekstu javnih preduzeća najčešće se spominje pojam restrukturiranje, a izvjesno je jedino da su promjene neophodne.

Aziz Šunje, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže kako Bosni i Hercegovini državna preduzeća trebaju jer privatna nedovoljno brinu o onome što je javno dobro, a da je najbitnije distancirati političke stranke od njih.

- Prije svega bi trebalo definirati šta je to javno dobro, odnosno gdje bi javna preduzeća trebala da budu. Onda kad se javnim preduzećima kojima se, uslovno rečeno, da mandat, ona bi se trebala korporatizirati, da funkcioniraju kao svaka druga korporacija - smatra Šunje.

Korporatiziranje u ovom slučajnu prvenstveno znači odvajanje vlasničke od menadžerske funkcije, odvajanje od utjecaja političkih stranaka na vlasti.

- Ovo je moguće ustrojem određenog vladajućeg tijela koje bi polagalo račune parlamentu, a ne vladi. Treba uvesti i logiku OECD principa upravljanja državnim preduzećima - kazao je on.

OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) principi korporativnog upravljanja objavljeni su 2004. godine, a u njima se, kroz šest različitih poglavlja, pokušava formalno uobličavanje odnosa između najvažnijih konstituenata korporativnog privrednog društva i približavanje njihovih interesa.

Poglavlja principa korporativnog upravljanja obuhvataju: (1) obezbjeđivanje osnove za efikasan okvir korporativnog upravljanja, (2) prava dioničara i ključne vlasničke funkcije, (3) ravnopravan tretman dioničara, (4) ulogu konstituenata u korporativnom upravljanju, (5) objavljivanje podataka i transparentnost i (6) odgovornost odbora.


- Tu su ključni princip dva i šest, znači ustrojiti tijelo koje će na bazi očekivanja vlasnika tj. države nadzirati rad korporacija. Ako ona radi dobro da se onda ne dira taj menadžment. Vidite i sami kako se to kod nas dešava, skinu 2014. menadžment Autocesta koji je dobro radio posao i do danas se ne napravi nijedan kilometar autoputa, a za to niko ne odgovara - zaključio je Šunje.

Može se naći podatak da u Bosni i Hercegovini postoji 550 javnih preduzeća, a da u njima radi oko 80.000 radnika. Iako javne kompanije većinom posluju s gubicima, plate u njima su prosječno za 40% veće nego u realnom sektoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.