NavMenu

Šta propisuje novi pravilnik o novčanim podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela u RS

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS utvrdilo je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela kojim se propisuju vrsta, visina, načini isplate kao i postupci za ostvarivanje.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku 24. januara 2020. a njime je definisano da pravo na podsticaje i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem u RS koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike Srpske i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Prema pravilniku podršku ne mogu da očekuju, između ostalih, porodična poljoprivredna gazdinstava čiji nosilac nije prijavio Poreskoj upravi obavezu doprinosa za 2019. godinu, kao i ona koja nisu izmirili obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2019. godinu.

Novčani podsticaji se ostvaruju kroz podršku tekućoj proizvodnji, podršku kapitalnim investicijama, podršku ruralnom razvoju i sistemske i ostale mjere podrške.

U stavci tekuća proizvodnja podrška je previđena za direktnu podršku stočnoj i biljnoj proizvodnji, kao što su npr. premije za proizvodnju mesa, duvana, sjemenskog materijala, heljde i dr.

Pravilnik propisuje da u okviru podrške kapitalnim investicijama su moguća ulaganja u proizvodnju, mehanizaciju, preradu poljo-proizvoda kao i za izgradnju i opremanje ribogojilišta.

Tu su još i sredstva za podršku samozapošljavanju agronoma, poslovnih aktivnosti žena u ruralnom razvoju i dr.

Za određene vrste podsticaja su propisane i fiksne premije pa tako premija za uzgoj kvalitetno-priplodnih junica iznosi do 350 KM po grlu, dok je maksimalni iznos premije koji korisnik podsticaja može ostvariti za ovu vrstu podsticaja u tekućoj godini 50.000 KM. Ista je premija predviđena i za uzgoj krava.

Premija za proizvedeno i prodato kravlje mlijeko je utvrđena u iznosu od 0,25 KM/litar a za ovčije i kozije mlijeko 0,40KM za litar. Visina premija za uzgoj malina definisana je iznosom od 0,40 KM za kilogramu.

Nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem pravilnika vrše Republička uprava za inspekcijske poslove i inspekcije jedinice lokalne samouprave posredstvom poljoprivredne, veterinarske i tržišne inspekcije. Korisnici prava dužni su da namjenski koriste podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi.

Tekst cijelog pravilnika je dostpan OVDJE.

Planirano 75 mil KM za podsticaje u 2020.

Vlada Republike Srpske donijela je na sjednici održanoj u četvrtak, 6. januara Odluku o usvajanju Plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2020. godinu u okviru ukupnog iznosa od 75.000.000 KM.

Sredstva se raspoređuju za podršku tekućoj proizvodnji, u iznosu od 52.310.000 KM, podršku dugoročnom razvoju, u iznosu od 14.720.000 KM i sistemske mjere, u iznosu od 7.970.000 KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.