NavMenu

Kičma boli zbog sjedenja i loše kancelarijske stolice - Preporučljiva česta ustajanja i pauze po pet minuta

Izvor: Nedeljnik Četvrtak, 06.02.2020. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Najčešći zdravstveni problemi velikog broja zaposlenih ljudi povezani su sa kičmom i nastaju zbog predugog sedenja u nepravilnom položaju, piše Gardijan.

Čak i kada koristite kvalitetnu stolicu koja drži idealan položaj tijela tokom dužeg perioda, ne znači da nećete osjetiti bol u leđima.

Problemi sa kičmom koji nastaju uslijed dugog sjedenja mogu dovesti do ozbiljnih stanja čije liječenje podrazumijeva duže izostajanje s posla. Međutim, postoje korisne navike koje mogu da spriječe nastanak bol u kostima i mišićima, prenosi N1.

Prvo i osnovno pravilo je izbjegavanje dužih intervala u sjedećem položaju. Čak i u slučaju da je kompanija obezbjedila udobne stolice, predugo sjedenje je siguran put ka bolesti.

Stručnjaci savjetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze u radu koje traju do pet minuta. Ako je nužno obaviti važan poslovni sastanak, bilo bi idealno ako bi mogao da se održi u šetnji.

Umjesto uobičajene komunikacije mejlom ili porukama, usmeni razgovor ima mnogo jače efekte na posao, ali i na zdravlje zaposlenih.

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju adekvatan kancelarijski namještaj za obavljanje posla u periodu od osam do deset sati dnevno. Mnogi izvršavaju radne zadatke koristeći kuhinjske stolice.

Dugo sjedenje u ovakvim uslovima je još opasnije za kičmu i mišiće. Rad na fotelji ili kauču djeluje primamljivo, ali takav položaj tijela na duže vrijeme je takođe opasan za kičmu.


Prije početka korišćenja nove stolice, trebalo bi da znate kako da je pravilno podesite. Da bi držanje bilo pravilno, nužno je da što veća površina tijela bude u kontaktu sa stolicom.

Pravilno sjedenje podrazumijeva da naslon bude pripijen uz kičmu. Prilikom postavljanja visine, nužno je da stopala budu čvrsto oslonjena na pod. Ako lako stavljate ruke ispod butina, onda je stolica postavljena prenisko. Kada ne možete ruke da stavite ispod butina, stolica se mora spustiti.

Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se prilično brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način da se prirodno opustite i odmorite. Kretanje je osnovni uslov za očuvanje zdravlja vašeg tijela, krećite se što više možete.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.