Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 06.02.2020.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisani ugovori za nove investicije u Sarajevu - Od EBRD-a stiže 35 mil EUR za nabavku trolejbusa i sanaciju tramvajske pruge

Sarajevo (Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srednju i Jugoistočnu Evropu Šarlot Rue potpisali su dva ugovora u vezi sa projektima javnog prevoza u Sarajevu vrijednosti 35 mil EUR.

Bevanda je rekao novinarima da su potpisali ugovor o zajmu za nabavku električnih trolejbusa i rezervnih dijelova u Sarajevu u vrijednosti 15 mil EUR i ugovor o zajmu za rekonstrukciju tramvajske pruge u vrijednosti 20 mil EUR.

On je naveo da je decembar 2021. godine rok za nabavku električnih trolejbusa, a decembar 2022. godine za rekonstrukciju tramvajske pruge.

Prema njegovim riječima, oba kredita su alocirana na Kanton Sarajevo, a uslovi zajma su vrlo povoljni, sa rokom otplate 15 godina, uključujući grejs period od dvije i tri godine na otplatu glavnice.

Rue je naglasila da je zagađenost vazduha u Sarajevu najveći izazov kada je riječ o zaštiti okoline i ovim projektima će biti obezbijeđeno smanjenje zagađenosti i smanjenje potrošnje električne enrgije.

Ona je istakla da ova dva projekta ne predstavljaju samo velika ulaganja u kvalitetan javni prevoz u Sarajevu, već će rezultirati smanjenjem emisije ugljen-dioksida za 30%.

Prema njenim riječima, zajam od 20 mil EUR biće upotrijebljen za rekonstrukciju 19,5 kilometara tramvajske pruge kojom upravlja GRAS, a 15 mil EUR će biti utrošeno za nabavku do 25 novih električnih trolejbusa.

- Uz novu tramvajsku prugu i upotrebu novih trolejbusa biće unaprijeđen javni prevoz i do 50% smanjena potrošnja električne energije- naglasila je Rue.

Ona je dodala da su oba projekta dio inicijative EBRD-a pod nazivom "Zeleni gradovi" u okviru koje dobijaju podršku za rješavanje pitanja zaštite životne sredine, a kojom su obuhvaćeni Banjaluka i Zenica.

Rue je zahvalila za podršku Vladi Japana i naglasila da EBRD i u drugim gradovima i opštinama u BiH realizuje mnoge projekte i zainteresovan je za nastavak saradnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.