NavMenu

Lepetane postaje razvijeno turističko naselje - U Boki Kotorskoj planirana izgradnja hotela, stambenih objekata i auto-kampa

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen)
Opština Tivat stavila je na javni uvid Detaljni urbanistički plan Lepetane, u kojem se vidi namjera da ovo naselje postane razvijen turistički centar. Kako se može uočiti u planu u Lepetanima će biti izgrađeni novi sadržaji, poput hotela, stambenih objekata i turističkog kampa, koji će obogatiti turističku ponudu ovog naselja.

Kako se navodi u konceptu plana, prostor u zahvatu detaljnog urbanističkog plana Lepetane zauzima zapadni priobalni pojas padina Vrmca. To je prostor omeđen obalnom saobraćajnicom, UP-om Lepetane i UP-om Turistička zona Lepetane.

Naselje Lepetana razvilo se na sjeverozapadnoj padini Vrmca na ulazu u Bokokotorski zaliv. Naselje je udaljeno 4,5 km od Tivta, a oko 10 km od Kotora. Saobraćajno je dobro povezan sa Herceg Novim preko trajektnog pristaništa koje se nalazi na sredini naselja, iz pravca Tivta.

- Lokalnom saobraćajnicom koja prolazi kroz staro jezgro naselja, Lepetani se povezuju sa Kotorom. Ova saobraćajna povezanost je dobar preduslov za oživljavanje naselja i formiranje sadržaja koji će omogućiti samostalno funkcionisanje naselja tokom cijele godine. Istovremeno, glavna saobraćajnica koja prolazi kroz naselje je neodgovarajućeg profila, bez trotoara i proširenja,tako da se to odražava na velike saobraćajne gužve u toku sezone. Danas je to naselje za stanovanje, sa malim brojem stalnih stanovnika - navodi se u nacrtu plana.

Područje Lepetana smješteno je relativno izdvojeno u odnosu na preostali dio šireg gradskog područja Tivta, što rezultira time da pokazuje karakteristike ne samo prostorne, već i relativne funkcionalne samostalnosti.

- Iz ovog razloga u Lepetanima je predviđeno jače opremanje trgovačko-uslužnim i turističkim sadržajima. Položaj Lepetana na pristaništu trajekta na liniji Kamenari–Lepetane upućuje na dominantno tranzitni karakter ugostiteljsko-turističke ponude. Novi putni prelaz koji je predviđen kao alternacija trajektnom prelazu, planiran nešto južnije od granice obuhvata, još više će naglasiti prostorni integritet zone. Plan predviđa prestrukturiranje postojeće vojne zone za potrebe turizma - navodi se.

U ovoj zoni predviđena je izgradnja manjeg hotela (60-80 ležaja), sa sportsko-rekreativnim programom i manji kamp (300 ležaja).

Planom je predviđena izgradnja infrastrukturne mreže, a omogućena je i gradnja manjih proizvodnih objekata (mala privreda), uređivanje sportsko-rekreativnih sadržaja uz vodotokove i na posebno za to određenim lokacijama, održavanje i dogradnja stambenih objekata.

Detaljni urbanistički plan Lepetane između ostalog podrazumijeva i rušenje dotrajalih objekata i izgradnju novih kao interpolacija ili kao kompleksna rekonstrukcija manjih lokacija sa organizovanom stambenom gradnjom.

- Sve intervencije i izgradnju neophodno je planirati vrlo pažljivo, na ograničenim područjima i poštujući prirodne i nasljeđene datosti terena, intervencije koje će se desile u pejzažu treba da očuvaju siluetu ovog dijela zaliva, u najmanjoj mogućoj mjeri vizuelno degradiraju pejzaž i sačuvaju konturnu liniju pejzaža, a potrebno je sačuvati i zeleni prodore sa strana naselja.

Dalje se navodi da je postojeće objekte neophodno rekonstruisati tako da arhitektonskim izrazom budu slični, primenjivati boje fasada karakteristične za ovo podneblje (bež, bijela) i djelimično oblagati kamenom.

- Predlog namjena površina obuhvata površine za stanovanje male gustine, površine za turizam T3, površine za gradsko zelenilo, površine za komunalnu infrastrukturu, površine saobraćajne infrastrukture i površine ostale infrastrukture - piše u planu.

Zona 1 podrazumijeva zonu porodičnog stanovanja, gdje se mogu graditi i objekti porodičnog stanovanja, kao i objekti uključeni u turističku ponudu (vile, apartmani…).

- Uz objekte stanovanja mogu se graditi pomoćni objekti i određene vrste poslovnog prostora, a koji sa stambenim objektom čine stambenu i ekonomsku cjelinu. Ne planira se izgradnja montažnih objekata nego isključivo čvrsta gradnja od savremenih materijala i u arhitektonskoj formi ambijenta predmetne lokacije. U okviru parcele koja ima kolski pristup, gdje za to postoje uslovi, obezbjediti prostor za parkiranje ili garažiranje vozila, i to onoliko parking mjesta koliko objekat ima stambenih jedinica - navodi se.

U sklopu svih planiranih individualnih objekata moguće je planirati garažni prostor u podrumskoj etaži, čija prenamjena u bilo kakav drugi sadržaj nije dozvoljena, a moguća je i izgradnja garaža odvojenih od postojećeg objekta.

Maksimalna spratnost je 3 etaže - Su+Pr+1. Cijelo novoplanirano naselje je zamišljeno kao luksuzno rezidencijalno, sa utiskom skrivenih i intimnih objekata u šumi.

Površine za turizam su prepoznate kao površine koje se već duži niz godina koriste kao autokamp. Planom je obuhvaćena i crkva Sv. Antuna Padovanskog iz 1760. godine koja je prepoznata kao kulturno dobro.

Što se tiče pejzažnog uređenja, cilj je stvaranje sistema zelenila. Važno je napomenuti da je kontakt zona ovog plana na zapadnoj strani blaga padina Vrmca, pa koncept zelenila treba da doprinese ukupnom ambijentalnom izgledu prostora.

Ovaj urbanistički plan nalazi se na javnom uvidu do 1. marta 2020. godine


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.