Izvor: Capital | Srijeda, 05.02.2020.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva traži koncesiju za gradnju vjetroparka Trusina

Ilustracija
Deset mjeseci nakon što je preduzeću Eol Prvi oduzeta koncesija za gradnju vjetroparka Trusina u Nevesinju, Vlada Republike Srpske je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije kojom pokušava oživjeti ovaj projekat, saznaje portal Capital.

Podsjećamo, Vlada je firmi Eol prvi u oktobru 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

Međutim kako izgradnja objekta vrijednog 150 mil KM nije počela ni nekoliko godina nakon dodjele ugovora, koncesija je raskinuta.

Ovaj put postupak za dodjelu koncesije pokrenut je na inicijativu privrednog društva SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva.

Goran Ristić, direktor preduzeća nije želio da razgovara o planovima ovog preduzeća u vezi izgradnje vjetroparka.

U registrima privrednih subjekata se navodi kako su društvo u februaru prošle godine osnovali Rafael Emanuel Davidovski, Svetislav Rajčević i Zeman Lukas te da je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije.

Na svojoj internet stranici navode kako sa svojim partnerima već više od 15 godina pružaju tehničke usluge sektoru energije vjetra.

- Više od hiljadu turbina na vjetar postavljenih i puštenih u pogon širom Evrope svjedoče o našem širokom iskustvu na obali i van obale - stoji na pomenutoj internet stranici.

Međutim osim ilustrativnih fotografija na sajtu, portal Capital nije pronašao konkretan dokaz o njihovim referencama za ovaj posao.

U odluci Vlade RS o ponovnom postupku dodjele koncesije se navodi kako je izgradnja vjetroparka planirana na planinskom grebenu Trusina, na nadmorskoj visini između 934 i 1180 metara. Procjenjena instalisana snaga je 50 megavata a godišnja proizvodnja 160 gigavat časova.

- Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama i drugim materijalnim propisima koji se odnose na predmet koncesije - navodi se u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, dok se Vlada priprema da ponovo dodijeli koncesiju, preduzeća Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće Eol Prvi koncesiju dobilo još 2012. godine su ušla u spor vrijedan skoro 38 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.