NavMenu

SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva traži koncesiju za gradnju vjetroparka Trusina

Izvor: Capital Srijeda, 05.02.2020. 14:58
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Deset mjeseci nakon što je preduzeću Eol Prvi oduzeta koncesija za gradnju vjetroparka Trusina u Nevesinju, Vlada Republike Srpske je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije kojom pokušava oživjeti ovaj projekat, saznaje portal Capital.

Podsjećamo, Vlada je firmi Eol prvi u oktobru 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

Međutim kako izgradnja objekta vrijednog 150 mil KM nije počela ni nekoliko godina nakon dodjele ugovora, koncesija je raskinuta.

Ovaj put postupak za dodjelu koncesije pokrenut je na inicijativu privrednog društva SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva.

Goran Ristić, direktor preduzeća nije želio da razgovara o planovima ovog preduzeća u vezi izgradnje vjetroparka.

U registrima privrednih subjekata se navodi kako su društvo u februaru prošle godine osnovali Rafael Emanuel Davidovski, Svetislav Rajčević i Zeman Lukas te da je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije.

Na svojoj internet stranici navode kako sa svojim partnerima već više od 15 godina pružaju tehničke usluge sektoru energije vjetra.

- Više od hiljadu turbina na vjetar postavljenih i puštenih u pogon širom Evrope svjedoče o našem širokom iskustvu na obali i van obale - stoji na pomenutoj internet stranici.

Međutim osim ilustrativnih fotografija na sajtu, portal Capital nije pronašao konkretan dokaz o njihovim referencama za ovaj posao.

U odluci Vlade RS o ponovnom postupku dodjele koncesije se navodi kako je izgradnja vjetroparka planirana na planinskom grebenu Trusina, na nadmorskoj visini između 934 i 1180 metara. Procjenjena instalisana snaga je 50 megavata a godišnja proizvodnja 160 gigavat časova.


- Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama i drugim materijalnim propisima koji se odnose na predmet koncesije - navodi se u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, dok se Vlada priprema da ponovo dodijeli koncesiju, preduzeća Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće Eol Prvi koncesiju dobilo još 2012. godine su ušla u spor vrijedan skoro 38 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.