Izvor: eKapija | Srijeda, 05.02.2020.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kraft pivare osvajaju i grad vina - Osnivači brenda Humsko ulažu i u butik hotel u Trebinju

(Foto: Jovan Vidaković)
U Trebinju, poznatom po vrhunskim vinskim etiketama, budi se polako i proizvodnja kraft piva, a glavni "krivac" je pivara Humsko, koja je prva počela proizvodnju i postala pionir u ovom poslu u gradu na Trebišnjici.

Kako kaže u intervjuu za eKapiju Nevena Stanić, koja je ovaj posao pokrenula zajedno sa suprugom Svetom, prva kuvanja su počela na proljeće 2018. a registracija posla urađena je u decembru iste godine.

- Ideju smo imali još 2017. godine nakon otvaranja našeg prvog lokala. Kao ljubitelji piva smo zamislili da bi bilo super da imamo svoje kraft pivo, pogotovo što u tom trenutku nije postojala još nijedna kraft pivara u Trebinju. Na proljeće 2018. moj muž je počeo da pravi prve pokušaje i nakon degustacije u svom lokalu i mnogo pozitivnih reakcija smo odlučili da registrujemo pivaru kako bismo pivo ubacili u ponudu našeg lokala. Tad smo i preimenovali lokal u Pivnica Humsko - pojašnjava Nevena za eKapiju.

Do sada su uložili oko 15.000 KM u svoj projekat. Kuvaju na maloj mašini koja može da proizvede 25 litara dnevno.

- Krajem aprila planiramo da otvorimo novi objekt, po principu njemačkog Brauhausa - ponuda piva i domaće hrane. Iznad restorana ćemo imati sedam soba, u vidu butik hotela. Zbog toga trenutno tražimo adekvatnu mašinu za proširenje kapaciteta.

Sveto Stanić
Sveto Stanić (Foto: Jovan Vidaković)
Sirovine, kaže, nabavljaju od firmi iz Mostara i Banjaluke, a plan je da ih ubuduće proizvode sami.

- Trenutno proizvodimo samo vrstu Blonde Ale, ali je planirano do otvaranja novog objekta da ubacimo i druge vrste. Za sada se baziramo samo na Trebinje i to isključivo u našem objektu. Kad nabavimo veću mašinu planirano je i širenje tržišta na okolne gradove.

Nevena kaže da veliki planovi tek predstoje.

- Najveći izazov ove godine nam je otvaranje novog objekta kao i nabavka nove mašine, a čim to završimo idemo u nove projekte. Ideja imamo milion, sada im samo moramo posložiti redosljed.

Srećni su što su ovaj posao prvi pokrenuli u Trebinju i žele da ovaj grad jednog dana bude poznat ne samo po vinima, već i po pivu.

- Imamo lijepu saradnju sa kolegama u Trebinju i širom Bosne i Hercegovine i zato ih ne smatramo kao konkurenciju, nego kao kolege. Tržište je dovoljno veliko da ima mjesta za sve nas.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.