NavMenu

Nijemci digli ručnu kamiondžijama iz BiH - Kriterijumi polaganja za profesionalnog vozača preniski za njemačke standarde

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 05.02.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola stečenih u BiH za kamione i autobuse Njemačka je odbila jer su, po svemu sudeći, kriterijumi pod kojim se ovdje polaže preniski za tamošnje standarde.

Može se to zaključiti iz odgovora koje je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović dobio od Savjeta ministara BiH.

Magazinović se, naime, interesovao sa kojim evropskim državama imamo zaključen, a sa kojim radimo na zaključivanju sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačke dozvole, te da li postoje države u kojima neke od položenih kategorija nisu priznate i šta se radi na rješavanju takvih situacija.

Odgovoreno mu je da je, kada je o Njemačkoj riječ, data mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorije A1 bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita.

- Sa naše strane pokrenuta je inicijativa da se izvrši dopuna zajedničke deklaracije na način da ona obuhvati i ostale kategorije i potkategorije vozačke dozvole, o čemu treba da se postigne saglasnost sa nadležnim organom Njemačke - navodi se u odgovoru koji je Magazinović dobio.

U vezi s tim, naše institucije su Njemačkoj proslijedile informacije o izmjenama propisa u BiH u oblasti bezbjednosti saobraćaja, odnosno osposobljavanja vozača. Međutim, bilo je to uzaludno.

- Nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije ne može se dopuniti postojeća zajednička deklaracija. Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj, u pogledu kvalifikacije za profesionalnog vozača, dopuna zajedničke deklaracije predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća - odgovoreno je našim vlastima u Noti Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Zanimljivo je da se Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ponovo prije nešto više od pola godine diplomatskim putem obratilo Njemačkoj sa inicijativom da još jednom razmotri ovaj prijedlog.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da su Njemačka, ali i Slovenija, sa kojom takođe nemamo sporazum, najbitnije kada je riječ o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

- Zašto vozači sa vozačkim dozvolama Srbije ne moraju polagati i sasvim normalno voze u Sloveniji i Njemačkoj? Institucije nisu zainteresovane da pomognu našem narodu, već da odmognu - rekao je Grbić za Nezavisne.

Inače, pitanje o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, bez potpisivanja bilo kakvog bilateralnog akta, riješeno je sa Danskom, Francuskom, Austrijom, Australijom i Katarom. Inicirano je potpisivanje sporazuma sa Slovenijom, ali rezultata još nema.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, postupak ratifikacije sporazuma je već objavljen u Službenom glasniku BiH. Sa Turskom ne ide tako glatko - sporazum je usaglašen u aprilu 2016. godine, Predsjedništvo BiH ga je prihvatilo tri mjeseca kasnije, ali se još očekuje odgovor turske strane.


Ohrabrujuća situacija nije ni kada je riječ o Italiji - usaglašavanje traje čak osam godina, jer je BiH sprovela procedure, ali još ne postoji spremnost druge strane. Već šest godina vlasti u BiH pokušavaju potpisati ovakav sporazum sa Španijom, ali o tome Španci još ni ne pomišljaju.

Albanci odustali nekoliko dana pred sastanak

Inicijativa za zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Albanije vlasti datira još iz 2013. godine, ali je još na mrtvoj tački.

Zanimljivo je da su u cilju usaglašavanja sporazuma bili zakazani pregovori, ali su ih Albanci otkazali samo nekoliko dana prije dogovorenog termina.

Pokrenuta je procedura i za priznavanje dozvola iz BiH u Moldaviji, ali su Moldavci tražili dostavljanje podzakonskih propisa iz ove oblasti u cilju pripreme za usaglašavanje teksta. Još smo na "čekanju" i u Malti, Grčkoj, Kipru, Holandiji i Norveškoj. Šveđani su inicijativu vlasti iz BiH koja se odnosi na zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola odbili.

Kada je o Švajcarskoj riječ, pravilo je za sve isto - strani vozači koji žive u toj državi duže od godinu dana, odnosno tri mjeseca u kontinuitetu bez prekida, moraju imati švajcarsku vozačku dozvolu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.