Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 05.02.2020.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izraelsko-kineska grupa ulazi u mostarski Aluminij?

(Foto: Aluminij.ba)
Nadzorni odbor mostarskog Aluminija podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije, koju predvodi M.T. Abraham Grupa, prema kojoj bi joj Aluminijevi pogoni bili iznajmljeni, a dodatno je zatražio da se u roku od pet godina angažuje svih 900 radnika koliko ih je radilo prilikom gašenja fabrike.

Kako su u utorak, 4. februara, izvjestili iz Aluminija, Nadzorni odbor je za 21. februar sazvao sjednicu Skupštine na kojoj će se odlučivati o ponudi za rentiranje pogona.

U Skupštini su predstavnici Vlade Federacije BiH koja je najveći pojedinačni vlasnik sa 44 posto udjela, još toliko imaju radnici, a vlasnik 12 posto akcija je Vlada Hrvatske, prenosi agencija Hina.

Nadzorni odbor je zatražio da se u prijedlog ugovora s kinesko-izraelskom grupacijom unesu izmjene prema kojima bi se investitori obavezali da u roku od pet godina ponovno angažuju svih 900 radnika koliko ih je radilo u trenutku gašenja Aluminija u julu prošle godine.

Poslednji radnici napustili su Aluminij krajem januara i pozvali Vladu Federacije BiH da prihvati ponudu izraelsko-kineske grupe za ponovno pokretanje proizvodnje.

Predsjednik M.T. Abraham Grupe Amir Gros Kabiri nedavno je rekao da bi prvo pokrenuo livnicu i postepeno pokušao da pokrene pogone anode i elektrolize, koja je najveći potrošač električne energije.

Aluminij je prestao da radi u julu nakon što mu je isključena struja zbog dugova koji su se popeli na 220 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.