NavMenu

Kreće izgradnja prečistača otpadnih voda u Tomislavgradu - Slovenački GH Holding izvodi radove vrijedne 2,82 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 04.02.2020. 13:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Danas, 4. februara, je u Općini Tomislavgrad potpisan Ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu.

Ugovor su ispred Općine Tomislavgrad potpisali načelnik Ivan Vukadin i predsjednik tima za implementaciju, Nedžad Nuhić, a ispred kompanije GH Holding iz Ljubljane ugovor su potpisali Roland Tušar, direktor područja za ekologiju i energetiku i Teo Vida, project manager.

Kako je u predstavljanju samog projekta naglasio Nedžad Nuhić, riječ je o posljednjoj, šestoj komponenti u Projektu vodoopskrbe i kanalizacije Tomislavgrad u sklopu WATSAN projekta koji se financira kreditom i grantom Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

Vrijednost Ugovora bez PDV-a iznosi 2.414.347 EUR (sa PDV-om 2,82 mil EUR).

Prvih pet komponenti koje su implementirane su u ukupnom iznosu od 8.541.763 KM te kad se nadoda ova šesta komponenta, ukupna vrijednost WATSAN projekta iznosi 13.263.817 KM. Rok izgradnje je dvije godine, saopćeno je na sajtu Općine.

Lokacija prečistača otpadnih voda zauzima područje od 1,75 ha te se nalazi jugoistočno od grada. Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES. U ovom slučaju predviđena je primjena mehaničko–biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja.

U konkretnom slučaju za tehnološko–biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora (SBR) i ova tehnologija se zove SBR tehnologija.

Objekti koji će se graditi su crpna stanica, pogonski objekt, bioreaktor, zgušnjavač mulja, zatim objekt za tretman mulja, te vanjska infrastruktura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.