Izvor: eKapija | Utorak, 04.02.2020.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izgradnja prečistača otpadnih voda u Tomislavgradu - Slovenački GH Holding izvodi radove vrijedne 2,82 mil EUR

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Danas, 4. februara, je u Općini Tomislavgrad potpisan Ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu.

Ugovor su ispred Općine Tomislavgrad potpisali načelnik Ivan Vukadin i predsjednik tima za implementaciju, Nedžad Nuhić, a ispred kompanije GH Holding iz Ljubljane ugovor su potpisali Roland Tušar, direktor područja za ekologiju i energetiku i Teo Vida, project manager.

Kako je u predstavljanju samog projekta naglasio Nedžad Nuhić, riječ je o posljednjoj, šestoj komponenti u Projektu vodoopskrbe i kanalizacije Tomislavgrad u sklopu WATSAN projekta koji se financira kreditom i grantom Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

Vrijednost Ugovora bez PDV-a iznosi 2.414.347 EUR (sa PDV-om 2,82 mil EUR).

Prvih pet komponenti koje su implementirane su u ukupnom iznosu od 8.541.763 KM te kad se nadoda ova šesta komponenta, ukupna vrijednost WATSAN projekta iznosi 13.263.817 KM. Rok izgradnje je dvije godine, saopćeno je na sajtu Općine.

Lokacija prečistača otpadnih voda zauzima područje od 1,75 ha te se nalazi jugoistočno od grada. Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES. U ovom slučaju predviđena je primjena mehaničko–biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja.

U konkretnom slučaju za tehnološko–biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora (SBR) i ova tehnologija se zove SBR tehnologija.

Objekti koji će se graditi su crpna stanica, pogonski objekt, bioreaktor, zgušnjavač mulja, zatim objekt za tretman mulja, te vanjska infrastruktura.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.