Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 04.02.2020.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina dobila novog milijardera

(Foto: WAYHOME studio/shutterstock.com)
Kina, drugi najveći dom svjetskih milijardera, dobila je novog bogataša koji sada posjeduje više od jedne milijarde dolara.

Novi kineski milijarder dolazi iz kozmetičke industrije. Dionice Proya cosmetics kojima se trguje na šangajskoj berzi krajem januara zatvorene su na rekordno visokom nivou, što je pomoglo da se njen predsjednik, Hou Junčeng, lansira u red najbogatijih ljudi na svijetu, prenosi B92.

Dionica kompanije je rekordnu nedjelju završila na nivou od 108,94 juana, dižući lično bogatstvo Junčenga na 7,9 milijardi juana ili 1,2 mlrd USD. Listirani tek u novembru 2017, prihodi i neto dobit Proye u prva tri kvartala 2019. bili su 2,1 milijarde juana odnosno 240 miliona juana, ili 306 miliona i 35 mil USD više nego godinu ranije.

Najviše prihoda ostvareno je od Proyinih kozmetičkih brendova koji su veoma popularnih među mladim ženama u dobi od 18 do 24 godine u kineskim gradovima trećeg i četvrtog nivoa po stopi razvijenosti, prenosi Investitor.

Junčeng je osnovao Proyu 2006. godine u provinciji Džeđang.

Proja je prošle godine u Kini osnovala zajedničku kompaniju sa španskom firmom za njegu kože Singuladerm, a iste godine je potpisala i ugovor o prodaji italijanske marke šminke Vajkon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.