NavMenu

Mlijekoprodukt želi izlazak na tržište Ruske Federacije

Izvor: RTRS Utorak, 04.02.2020. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević razgovarao je sa rukovodstvom kompanije Mlijekoprodukt u Kozarskoj Dubici o potencijalnom izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusku Federaciju.

Knežević je podsjetio da su još 2016. godine predstavnici inspekcije Ruske Federacije posjetili Mlijekoprodukt i neka druga preduzeća, institucije i ustanove Republike Srpske, ali da nije došlo do pozitivnog odgovora po pitanju izvoza robe i proizvoda.

On je dodao da je Vlada RS obnovila kontakte sa predstavnicima Ruske Federacije i pokrenula procedure da bi se provjerilo stanje u tim preduzećima, kako bi proizvodi konačno mogli da se izvoze u Rusiju.

Prema njegovim riječima, uslovi Ruske Federacije izuzetno su zahtjevni, čak u mnogim segmentima stroži nego u EU.

On je ocijenio da su domaća preduzeća na dosta dobrom nivou poslovanja i prihvatanja tih principa i procesa.

- Ne smatramo da tu ima mnogo ključnih problema - istakao je Knežević i navodi da je umjereni optimista po pitanju mogućnosti izvoza proizvoda u Rusiju, bar za neka preduzeća.

- Naredni korak je da menadžment ovog preduzeća donese konačnu odluku da oni žele širiti tržište u tom smislu. To je interes svih nas, a zadatak i opredjeljenje i ministarstva i Vlade je da stvaramo rezervna tržišta i otvaramo mogućnosti za potencijalne izvoze u slučaju poremećaja na tržištu, koji su se pogotovo sa mlijekom i mliječnim proizvodima već dešavali - kaže Knežević.

Predstavnik Mlijekoprodukta Vlado Sandić naveo je da je ovim sastankom ponovo aktuelizovana tema izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

- Svakako da je interes Mlijekoprodukta da obezbijedi mogućnost izvoza na još jedno značajno tržište. Tržište Ruske Federacije je jedno od najvećih - dodao je Sandić.

On je precizirao da Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice izvozi svoje proizvode na tržište EU, a u regionu - u Crnu Goru, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, te da im je cilj otvaranje tržišta Ruske Federacije.

Sandić je naveo da je u prošloj godini izvoz činio 35% ukupne prodaje kompanije Mlijekoprodukt.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.