Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 03.02.2020.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Male i srednje firme ostvaruju 70% izvoza u RS - Za jačanje preduzetništva potrebno osnivanje slobodnih zona i tehnoloških parkova

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Zvanični podaci institucija Republike Srpske pokazuju da mala i srednja preduzeća ostvaruju čak 71% izvoza Srpske.

U Srpskoj je u 2018. godini poslovalo 39.970 malih i srednjih preduzeća, a što je čak 99,8% od ukupnog broja privrednih subjekata.

- Mala i srednja preduzeća ostvaruju učešće od 72,6% u ukupnom prihodu, 70,6 zaposlenosti i 71% u izvozu Republike Srpske, a to pokazuje značaj ove oblasti - navedeno je u Programu ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godine.

U ovom dokumentu navedeno je da je u Republici Srpskoj u prethodnom periodu uspostavljen okvir za podršku oblasti malih i srednjih preduzeća, te je sproveden niz aktivnosti i programa s ciljem podrške ovom sektoru. Ipak, poslovna zajednica smatra da je za bolji ambijent potrebno raditi još.

- Jako je važno jačanje konkurentnosti privrede, bilo da je riječ o malim i srednjim, ili velikim preduzećima. To je i predviđeno Programom ekonomskih reformi. Osim toga, bitno je naglasiti da sva preduzeća muče poreska opterećenja, pa je potrebno smanjiti poreze i doprinose na nivo iz 2008. godine - rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

To je, kako je naveo Blagojević, način da se dodatno stvori prostor i za povećanje plata.

- Odlazak najboljih radnika djelimično je uzrokovan i platama. Istovremeno, odlazak radnika u ozbiljnoj mjeri narušava konkurentost naše privrede, jer bez njih ne možete ispoštovati sve ono što od vas traže strani partneri - naveo je Blagojević.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, potvrđuje da je u ovoj branši šarolika situacija kada je u pitanju veličina preduzeća. Izvozno su, dodaje on, orijentisana uglavnom ona preduzeća koja zapošljavaju veći broj radnika.

- U našoj branši ima između 12.000 i 12.500 zaposlenih, s tim što obućarstvo dominira sigurno sa 80 procenata kada je riječ o broju radnika. Naravno, ima i onih koja zapošljavaju do 50 radnika, ali takve fabrike uglavnom nemaju sindikat - rekao je Ružičić za Nezavisne.

Generalno, kako je dodao Ružičić, u ovoj branši najčešće izvoze veća preduzeća, a koja se bave uglavnom lon poslovima.

- Do značajnog povećanja plata i statusa tih preduzeća neće doći dok ona ne počnu da rade vlastite brendove i dok samostalno ne počnu da nastupaju na tržištu - rekao je Ružičić.

U Programu ekonomskih reformi RS navedeno je da, kada je u pitanju preduzetnička infrastruktura, ona postoji u obliku poslovnih zona, inkubatora i klastera, ali je preduzetništvo potrebno ojačati i unapređivati, te uspostaviti nove oblike podrške kao što su slobodne zone i tehnološki parkovi.

Inače, po definiciji, mala preduzeća zapošljavaju do 49, srednja od 50 do 249, a velika 250 i više radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.