NavMenu

Ko je pokazao interes za istraživanje nafte u Federaciji BiH

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 03.02.2020. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)Ilustracija
U narednih desetak dana očekuju se prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije, rekla je za Dnevni avaz Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo konkurs 7. januara.

Ovaj međunarodni konkurs, prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci, a Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Habota kaže kako se sada očekuje da zainteresirana preduzeća, prije službenih prijava, pregledaju sve podatke o istražnim radovima.

- Ovo je takva vrsta konkursa da svi prvo pogledaju što imamo pa se tek onda prijave. Osim toga, IHS, britanska firma koja je naš međunarodni konsultant, i dalje promovira ovaj projekt Vlade i blokove koje nudimo - kaže Habota.

S druge strane, prema neslužbenim informacijama Avaza, naftni giganti, poput francuskog Totala, i dalje vrebaju svoju priliku za ovaj posao.

Total je prije tri godine poslao pismo namjere u kojem je navedeno kako je spreman ponuditi milijardu dolara u istraživanje ovog energenta tako da je i dalje u igri za ovaj posao. Njegova prednost je u tome što on već sudjeluje u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji. Riječ je područjima koja su povezana. Ova firma, također, već ima udio i u pojedinim preduzećima u BiH koje se bave uvozom ovog energenta.


Total je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 mlrd USD i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

Osim Totala, zanimanje su pokazivale i naftne kompanije Key Petroleum iz Australije te Spectrumiz Velike Britanije. Također se radi o kompanijama s prihodima većim od nekoliko stotina milijardi dolara.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imaće na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze. No, blokovi se dodjeljuju na maksimalno 25 godina eksploatacije, a ukupne površine su blizu 5.000 kvadratnih kilometara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.