Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 03.02.2020.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija planira gradnju najmanje šest novih autoputeva

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
U Srbiji će biti izgrađeno oko 400 kilometara novih autoputeva za najviše pet godina, najavila je potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Srbija će u tom periodu završiti gradnju bar šest auto-puteva, rekla je Mihajlović Tanjugu i istakla da se oni svakako neće graditi po 10, 20 ili 30 godina kao što je ranije bilo, rekla je Mihajlović Tanjugu.

To su autoputevi Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače, deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom" i njegovo spajanje sa Valjevom od Lajkovca do Iverka, kao i deonica Novi Beograd - Surčin. Zatim Moravski koridor od Preljine do Pojata, autoput Niš - Merdare, autoput i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica i Fruškogorski koridor Ruma - Novi Sad, a gradiće se i autoput "Vožd Karađorđe" od Mladenovca i Lazarevca do Aranđelovca ka Despotovcu i Boru.

Mihajlović ističe da je 2019. obilježio razvoj putne infrastrukture pošto je završena izgradnja putnog Koridora 10, na jugu i istoku zemlje, zatim gradnja auto-puta "Miloš Veliki" do Čačka, kao i da su započeti radovi na četiri nova autoputa koji će se graditi u 2020, 2021. i 2022. godini.

- Na Milošu Velikom počeli smo dionicu auto-puta Preljina-Požega koja nije jednostavna za gradnju i treba da bude gotova do kraja 2021. godine.

Takođe, počeli su radovi na auto-putu ka BiH od Kuzmina do Sremske Rače, zatim na autoputu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica, kao i na gradnji Moravskog koridora.

Početkom marta 2020. krenuće i radovi na spajanju Valjeva sa auto-putem "Miloš Veliki" na deonici Lajkovac-Iverak, a u prvoj polovini 2020. očekuje se i početak gradnje Fruškogorskog koridora zajedno sa tunelom kroz Frušku goru, rekla je Mihajlović.

- Cijela 2020. će proći u izradi projektno-teničke dokumentacije za novi auto-put Vožd Karađorđe - dodaje Mihajlović.

U trećem kvartalu 2020. počeće radovi na auto-putu Niš - Pločnik ka Merdaru, za šta je potpisan ugovor vrijedan 100 mil EUR sa Evropskom investicionom bankom, kao i ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, takođe, od 100 mil EUR.

Moravski koridor od Pojata do Kruševca biće gotov za dvije godine, do Kraljeva za tri godine, a do Preljine za najviše četiri godine, navela je ona.

Dionica Preljina - Požega na Koridoru 11 biće gotova za najviše tri godine, a krak auto-put ka BiH Kuzmin - Sremska Rača za dvije i po godine.

Ministarka kaže da se trenutno radi dokumentacija za dionicu Koridoru 11 od Požege do Duge Poljane i da bi ugovor mogao da bude potpisan 2020, a ugovor o finansiranju 2021. godine.

- Vrijednost projektne dokumentacije je blizu 50 mil EUR, što finansira budući izvođač, kineska kompanija CRBC. Nadamo se da slijedeće godine možemo da razgovaramo o uslovima za potpisivanje komercijalnog ugovora i samim tim pokrenemo proceduru kod Eksim banke Kine.

Dodaje da je za nastavak Koridora 11 od Požege do Duge Poljane i Boljara na granici sa Crnom Gorom potrebno od 1,8 do 2,5 mlrd EUR.

Mihajlović napominje da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji još nema završenu obilaznicu i podsjeća da azerbejdžanski Azvirt i kompanija Power China rade na završetku obilaznice do Bubanj Potoka.

Navodi da se pregovara za nastavak obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva i da bi taj ugovor trebalo da bude spreman do posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kini u aprilu.

Takođe, očekuje da će kompletna obilaznica oko Beograda biti završena za tri do tri i po godine.

Počinje izgradnja pruge Valjevo-Loznica

Govoreći o prugama, Mihajlović kaže da se u 2020. nastavlja gradnja brze pruge Beograd - Novi Sad i da će se već na jesen 2021. putovati samo 25 minuta između ta dva grada, brzinom od 200 km na sat.

Dionica brze pruge između Novog Sada i Subotice počeće da se radi i martu 2020. i trajaće tri godine.

Kaže da se već radi dokumentacija za brzu prugu između Beograda i Niša za brzine od 200 km na sat, a od Niša do Preševa 160 km na sat.

U 2020. počinju radovi na cijeloj pruzi od Niša do Dimitrovgrada i obilaznoj pruzi oko Niša.

Radi se dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, što će raditi ruske željeznice.

Prema riječima ministarke, u 2020. zavšava se dokumentacija i pregovaraće se o komercijalnom ugovoru za rekonstrukciju barske pruge, čija je procenjena vrijednost veća od pola milijarde evra.

Mihajlović je najavila da bi u 2020. mogla da počne da se gradi pruga između Valjeva i Loznice, koja je ranije mogo puta odlagana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.