NavMenu

Žičarom od Betanije do Nahorevskih brda - Predstavljen projekat od 20 mil KM

Izvor: Klix Petak, 31.01.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Jaroslav Moravcik/shutterstock.com)
Prezentacija studije izvodljivosti o izgradnji kabinske žičare koja bi povezivala gradski park Betanija i Nahorevska brda održana je u petak, 31. januara, u Općini Centar.

Osim načelnika Nedžada Ajnadžića, savjetnika i predstavnika nadležnih općinskih službi prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te predstavnik kompanije Leitner za Balkan Frank Furlani, firme koja je specijalizovana za gradnju žičara.

Enes Čovrk i Dejan Gavrić iz IPSA Instituta su naveli da se u konkretnom slučaju na trasi žičare dužine do 2,5 kilometara može instalirati do 40 kabina kapaciteta po deset putnika po kabini i prevesti do 1.400 putnika tokom jednog sata.

Novopostavljena žičara bi imala vijek trajanja do 40 godina i vrijednost ove investicije računajući samo instalaciju opreme i postrojenja, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti, iznosi oko 20 mil KM.

Nakon prezentacije studije izvodljivosti predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS su dali podršku ovom projektu uz nekoliko sugestija vezanih kako bi on u što kraćem i jednostavnijem postupku bio okončan na zadovoljstvo naših sugrađana.

Svi prisutni su se usaglasili da je tehničko rješenje izgradnje nove žičare izvodljivo.


- Nakon što sam saslušao sve sugestije i prijedloge moram reći da će ovo biti jedan od projekata u vrhu prioriteta za Općinu Centar. Svjesni smo da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zahtijeva najviše sredstava i vremena stoga ćemo pojednostaviti proceduru da novu trasu žičare vodimo van naseljenog mjesta pa ako to znači i izgradnju međustanice. Na Nahorevskim brdima planiramo izgradnju manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj. Naredni korak je izrada idejnog projekta i ekonomske studije nakon čega ćemo Općinskom vijeću Centar prezentovati ovaj projekat i dati vijećnicima na odlučivanje - objasnio je Ajnadžić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.