NavMenu

Nova strategija Svjetske banke za BiH - Investicije u ljude, zdravlje i obrazovanje

Izvor: Indikator Nedjelja, 02.02.2020. 16:46
Komentari
Podeli
Koen Davidse i Zoran Tegeltija (Foto: vijeceministara.gov.ba)Koen Davidse i Zoran Tegeltija
Nova strategija Svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo da bude fokusirana na nekoliko oblasti - restruktuiranje sektora zdravstva, reformu javnih preduzeća, te reformu obrazovnog sistema, čiju analizu će Svjetska banka predstaviti u naredna dva do tri mjeseca, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom u petak, 31. januara, u Sarajevu.

Također, biće nastavljena realizacija projekata koji se u ovom trenutku implementiraju, kao što su oni koji se odnose na energetsku učinkovitost i putnu infrastrukturu.

- Saradnja je na visokoj nivou i očekujem da se ona nastavi i ubuduće. Najveći dio projekata se realizira putem entitetskih vlada, nešto putem kantona i lokalnih zajednica. Vijeće ministara BiH će svoj dio posla odraditi na vrijeme - istaknuo je Tegeltija.

Izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse je kazao da su na sastanku imali konstruktivnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program saradnje čiji su elementi ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje...

Također će, kako je dodao, nastaviti reformu preduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru, te se pokušati nadovezivati na ranije uspjehe uključujući energetsku efikasnost.

- Svjetska banka je u prethodnim decenijama imala izuzetno uspješnu saradnju sa BiH i nadamo se da će se tako i nastaviti u novom petogodišnjem programu saradnje kojeg planiramo dogovoriti u narednim mjesecima - istaknuo je Davidse.


Telegeltija je istaknuo da je problem što je potrebno više od 30 mjeseci od trenutka kada Odbor Svjetske banke odobri neki projekt do početka njegove realizacije. Također je predug i proces ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom i neophodno je da se on pojednostavi i skrati, isključivanjem pojedinih procedura.

Na sastanku je bilo govora i o predstojećem Godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan u Sarajevu u junu.

Riječ je skupu 13 članica Svjetske banke čiji je dio i BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.