NavMenu

Proglašena globalna vanredna situacija zbog koronavirusa

Izvor: Glas Srpske Petak, 31.01.2020. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Alexander Raths)
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je u četvrtak, 30. januara, vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za nedjelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtjeva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, uslijed sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

- Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama - rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.


Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabilježeno u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

On je opisao koronavirusa kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mjere da zaustavi širenje virusa, prenio je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim mjerama ili ograničenjima putovanja u Kini ili trgovine sa tom zemljom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.