Izvor: eKapija | Petak, 31.01.2020.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Ovih dana stižu analize i statitistički podaci o industrijskoj proizvodnji u BiH tokom 2019. godine, koje i nisu baš pohvalne, jer se radi o padu od 5%.

BiH nije mogla a da ne osjeti ekonomske turbulencije svjetskih tržišta, na relaciji SAD-Kina-EU-Njemačka, pogotovo Njemačke koja je na jesen ipak izbjegla ulazak u recesiju. Automobilska industrija, kao motor razvoja njemačke privrede, imala je manji obim narudžbi, što se odrazilo na dobavljače iz BiH.

Očekuje se i neki vid posljedica u procesu izlaza Velike Britanije iz EU, te ostaje da se vidi kako će se ozvaničiti trgovinska razmjena, da li možda i posebnim bilateralnim sporazumima.

Ako bismo tražili zajedničkog imenitelja problematike industrijskog sektora tokom 2019. svakako izdvajamo radnu snagu, jer je time pogođen cjelokupan industrijski sektor BiH. Užurbano se radi na prilagođavanju obrazovnog sektora potrebama domaće privrede - od industrije namještaja, metaloprerade do prehrambene industrije. Ima tu i pojedinačnih inicijativa firmi i preduzeća na lokalnim nivou koji žele zadržati obim svoje proizvodnje i ne prepuštaju stvar slučaju, nego već angažuju studente i učenike srednjih škola na stručnim obukama.

Samoinicijativnost pokazuju i gradske i opštinske uprave širom BiH po pitanju formiranja industrijsih, poslovnih i bescarinskih zona, što je uz adekvatnu saobraćajnu infrastrukturu, prvi mamac za strane i domaće investitore. Banjaluka je agilna na uređenju poslovne zone Ramići i Jelšingrad, Gradiška priprema papire za poslovnu zonu od 400 hektara, Živinice žele naučno-tehnološki park, Banovići imaju u planu ponuditi 46 parcela za buduće investitore, dok su i Šekovići već odredili lokalitet za industrijsku zonu. U Brčko distriktu se sprema investicioni ciklsu vrijedan čak 500 mil KM, a Studen holding bi time mogao obezbijediti posao za 4.000 ljudi.

Već smo navikli na pozitivne industrijske vijesti iz Tešnja, Goražda, Žepča, Visokog, Kaknja, Dervente, Konjica, Bratunca i Bijeljine, pa iako nas zapljuskuju ne tako optimistične izjave ekonomista da će dalji rast industrije ići sporije, ne treba sumnjati u hrabrost i ideje naših preduzetnika.

Pogledajmo koje vijesti iz INDUSTRIJE su bile najčitanije na eKapiji u 2019.

Prvoplasirana je iz sektora namjenske industrije kada je u januaru predstavljeno prvo borbeno vozilo domaće proizvodnje - Despot, kojeg je za samo godinu dana razvio Tehnički remont Bratunac. Despot, veoma modernog dizajna, dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

- Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka - naveli su tada iz bratunačke kompanije.

Prve modele dobio je MUP RS, a Despota žele i Egipat, Vijetnam i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na drugom mjestu dospjela je Violeta, koja je u Grudama proširila pogon za dodatnih 7.000 m2. Ta ih je investicija koštala 15 mil EUR a sve u cilju da velikom serijskom proizvodnjom ispune zahtjeve izvoznih tržišta. Violeta u svom pogonu u Grudama radi tekući program - tekuće deterdžente, sredstva za čišćenje i omekšivače. Lansirali su i novi proizvod - deterdžent za čišćenje podova.

Treća pozicija pripala je italijanskoj Calzedoniji, koja u prostoru nekadašnjeg Tropica u prijedorskom naselju Brezičani trenutno radi šivenje ženskih čarapa, a radiće se i šivenje pidžama i majica za tezenis i intimisimi, koji su brendovi Calzedonie. Prvobitno je bila namjera da sagrade pogon u Prijedoru, ali je došlo do izmjene plana.

Kako je u septembru rekao direktor za investicije italijanske kompanije Calzedonia Frančesko Rufoli prilikom posjete gradskoj upravi, postoje planovi za zapošljavanje 500-600 radnika u Prijedoru.

Calzedonia takođe dolazi u Gradišku i tamo ulaže 15 mil EUR u pogon u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, gdje će posao naći 500 radnika.

(Foto: Igman)
Konjički Igman se našao na četvrtom mjestu. Iz najuspješnije domaće namjenske kompanije kažu da su došli na nivo da se takmiče sami sa sobom, jer više nemaju konkunrenciju, ne samo u BiH već i u regionu.

U martu su pustili u rad pogon za proizvodnju pištoljske municije u koji je uloženo skoro 7 mil EUR. Plan je da se godišnje proizvodi 50 miliona metaka, a izvoz je unaprijed dogovoren.

Da tu neće stati Igmanove investicije govore najave iz te kompanije da već imaju spremno 10,5 mil EUR za otvaranje pogona za porizvodnju municije kalibra 7,62 milimetra.

Opet se vraćamo na tekstil, jer je petoplasirana banjalučka firma Exclusive lingerie, koja traži lokaciju za gradnju savremene fabrike za proizvodnju donjeg rublja. Sadašnji kapacitet im je 300.000 jedinica, a novim pogon želi proširiti proizvodnju i početi izvoz van BiH.

Na našoj listi najčitanijih nalaze se u vijesti o tehnološkom centru u Tešnju, otvaranju cementare u Kaknju, Pass fabrici i proizvodnji autodijelova Yazaki u Bijeljini, planovima za rudnike u Varešu...

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.