Izvor: eKapija | Srijeda, 29.01.2020.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Korak bliže ruskoj fabrici tečnog gasa u Zvorniku - Domaći inženjeri biće uključeni u izradu projekta

(Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je na jučerašnjem sastanku sa ministrom privrede RS Vjekoslavom Petričevićem da u ovoj godini očekuje da dođe do realizacije ruskog projekta tehničkog gasa što je investicija od preko 25 mil EUR.

- Budžet za ovu godinu je odobren u Gazpromu, prvi korak očekujemo već u toku februara, a to je izrada projektne dokumentacije. U toku same izrade projekta radiće mnogo zvorničkih preduzeća, prije svega iz građevinske i metalske struke, Rusi će donijeti svoju tehnologiju i tu će biti dvadesetak novozaposlenih ljudi već krajem ove godine u toj prvoj fazi, a početkom sljedeće godine slijedi nam i druga faza - rekao je Stevanović, a prenosi gradski sajt.

Inače, preduzeće Gas-Res iz Banjaluke i ruska kompanija Gazprom SPG Tehnologije potpisali su u u decembru 2017. Sporazum i Pismo namjere o formiranju zajedničke kompanije čije će sjedište biti u Banjaluci. Tada je rečeno da će se fabrika graditi u Zvorniku, a gas koji dolazi iz Rusije će biti korišćen kao osnovna sirovina za tu fabriku. Bila bi to fabrika za utečnjavanje prirodnog gasa odakle bi se on dalje isporučivao na unutrašnje i vanjsko tržište.

Predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća Gazprom SPG Tehnologije Aleksej Konstantinovič Kahidze tada je naveo da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje "nema dosta električne energije, grijanja i tako dalje".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.