Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.01.2020.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Igman (Foto: Aleksandar Parezanović)
Ski skokovi se vraćaju u Sarajevo! Vijest koja je nedavno probudila olimpijski duh kako u BiH, tako i u drugim dijelovima bivše SFRJ.

Ovu novost su prenijele svjetske agencije, a uslov da 2030. Sarajevo ponovo ugosti svjetsku skakačku elitu jeste da Barselona dobije organizaciju Zimskih olimpijskih igara.

Uzavrelu atmosferu ipak su prizemljili predstavnici Olimpijskog komiteta BiH ističući da je ostvarivanje ove ideje na "dugom štapu".

- Ideja je mrak, genijalna, ali u svemu još nema uporišta. Ono što trebamo uraditi je da definitivno vratimo skijaške skokove na Igman. Prvo trebamo obnoviti uzletište, vratiti takmičenja u skijaškim skokovima i vratiti Bosnu i Hercegovinu na sportsku mapu. U prvom redu kao državu koja može organizova takva takmičenja i potvrditi da smo u mogućnosti organizirati jedno takvo takmičenje. U svakom slučaju, hvala Španiji i prijateljskoj Barceloni što nas ima u vidu - naveli su u Olimpijskom komitetu BiH.

Ono što su i predstavnici OK BiH istakli, a što godinama podvlače i svi sportski radnici, jeste da je BiH prijeko potrebna obnova i unapređenje sportske infrastrukture. Mnogi bi istakli da sport u BiH hronično pati od malih budžeta koji se kako na državnom, tako i lokalnom nivou izdvajaju za rad sportskih klubova i udruženja.

No, osnovi temelj da sportisti ostvare još bolje rezultate, a BiH bude domaćin velikih svjetskih smotri, jesu adekvatne i moderne sportske arene.

Kako je fudbal i građanima BiH najvažnija sporedna stvar na svijetu, tako su i prilagođavanja stadiona UEFA standardima tekući projekti u više gradova, sa jasnim akcentom na Sarajevo i Banjaluku.

Prošle godine Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je naveo da će u narednom periodu u saradnji sa lokalnim zajednicama i klubovima uložiti u infrastrukturu stadiona u Sarajevu i Banjaluci.

(Foto: Bplanet/shutterstock.com)
- Savez je osigurao finansije iz grantova UEFA-e i FIFA-e namijenjenim infrastrukturnim projektima, a radi se o ugradnji barijera i elektronskih čitača karata na ulazima na stadionima Asim Ferhatović Hase u Sarajevu i Gradskom stadionu u Banjaluci. FS BiH je za oba projekta odvojio po 100.000 EUR.

FS BiH u narednom periodu planira i obnovu reflektorske rasvjete na stadionima BH Telekom Premijer Lige BiH, kao i unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica u Sarajevu, pravljenje Sportskog centra FS RS u Prnjavoru, te proširenje Trening centra NS BiH u Zenici.

U 2020. trebalo bi da počne i gradnja južne tribine na stadionu Grbavica, dok je u Banjaluci počela gradnja novog fudbalskog terena.

Prošle godine započeti su projekti izgradnje niza sportskih terena, kompleksa i centara širom BiH, a koje od njih su naši čitaoci ocijenili najzanimljivijim pogledajte u nastavku retrospektive iz oblasti SPORT-a.

Prvo mjesto zauzela je najava gradnje multifunkcionalne sportske dvorane u Bijeljini, a što je predviđeno Planom kapitalnih investicija za period od 2019. do 2021. godine. Prema tom planu za gradnju dvorane je planirano 3 mil KM. Takođe ovim planom predviđeno je i 1,2 mil KM za izgradnju reflektora na Gradskom stadionu.

Drugoplasirana na našoj listi se našala sanacija Ledene dvorane u Centaru Skenderija. Sanacijom bi se omogućilo održavanje međunarodnih takmičenja u dvoranskim sportovima na ledu, kao i održavanje ledene plohe tokom većeg dijela godine.

Cilj je, kako je istaknuto, da se Ledena dvorana stavi u funkciju dvoranskih sportova na ledu kako bi bila raspolaganju svim građanima.

Budući izgled SC Trnovo
Sredinom 2019. počeli su i infrastrukturni radovi za budući poslovno-sportski centar Trnovo na Bjelašnici, a ta je vijest zauzela treće mjesto naše retrospektive.

Riječ je o izgradnji saobraćajnice sa parkingom, zatim izgradnji vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacione mreže.

Prema projektu, poslovno-sportski centar Trnovo bi služio za pripreme profesionalnih sportista, a imaće otvorene sportske terene i ostale objekte koje će biti dostupne građanima. Poslovno-sportski centar će biti napravljen na površini od 11,21 hektara, s desne strane na ulazu u zonu Babinog dola, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara.

Grad Prijedor se takođe priključio razvoju sportskih terena, te se ove godine očekuje gradnja fudbalskog stadiona u naselju Gomjenica, što je četveroplasirana vijest naše liste.

Fudbalski stadion gradi se na osnovu Ugovora o realizaciji projekta "Razvoj infrastrukture omladinskog fudbala" kroz širu društvenu zajednicu potpisanog između Fudbalskog saveza BiH i Grada Prijedora.

Za ovu godinu najavljena je i potpuna sanacija i dogradnja sportske dvorane Luke u Bihaću. Grad Bihać je stvorio sve pravne preduslove, pribavio potrebnu dokumentaciju i osigurao sredstva od 2,5 mil KM, koliko je potrebno za potpunu rekostrukciju postojećeg objekta i dogradnju novih 1.200 kvadrata dvoranskog prostora, pa se ova vijest našla na petom mjestu.

Pažnju naših čitalaca privukao je i tekst o novom stadionu sa vještačkom travom u Centru Safet Zajko u Sarajevu, a koji je zauzeo šesto i posljednje mjesto naše liste.

Stadion će biti dimenzija 65x40 metara i na njemu će se moći formirati tri manja odvojena terena za trenažni proces.

Gradiće se po standardima FIFA-e koji će biti osvijetljen kako bi se mogao koristiti u noćnim satima. U sklopu tog projekta biće rekonstruisan jedan objekat za potrebe izgradnje svlačionica, kako za novi stadion, tako i za već izgrađene terene.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.