NavMenu

Švajcarski satovi se manje prodaju, ali je zarada veća

Izvor: Tanjug Srijeda, 29.01.2020. 07:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: F. JIMENEZ MECA/shutterstock.com)Ilustracija
Vrijednost izvoza satova iz Švajcarske u prošloj godini porasla je 2,4% zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemljama koji su ublažili pad prodaje od 11,4% u nemirima pogođenom Hong Kongu, objavilo je Udruženje švajcarske industrije satova, a prenosi Seebiz.

Hong Kong, najveće tržište švajcarskih satova i regionalni distributivni centar za luksuznu robu, ponovo je bio zaslužan za 12,3% švajcarskog globalnog izvoza satova čija je vrednost u prošloj godini dostigla 21,7 milijardi švajcarskih franaka (22,3 mlrd USD), objavilo je udruženje.

- Hong Kong je teško pogođen protestima koji se tamo održavaju od juna - navodi se u saopštenju udruženja.

Iako je vrijednost izvoza porasla, količina prodatih satova na stranim tržištima smanjila se više od 13%, na 20,6 miliona komada, spustivši se na nivo s početka 1980-ih godina.

Za prošlogodišnje povećanje izvoza gotovo je isključivo zaslužna veća prodaja vrlo skupih satova, uključujući mehaničke satove i satove od plemenitih metala koji se prodaju po cijeni većoj od 3.000 franaka.

Švajcarski proizvođači u segmentu jeftinijih kvarcnih i satova od čelika bilježili su, pak, slabiju prodaju.

Najviše je prošle godine porasla prodaja švajcarskih satova u Japanu, Kini, Singapuru, Velikoj Britaniji i SAD, dok je na evropskim tržištima stagnirala.

Među najvećim izazovima u budućem poslovanju u udruženju izdvajaju snažan franak, političku paralizu u Hong Kongu, predsjedničke izbore u SAD-u i epidemiju koronavirusa u Kini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.