NavMenu

U Gradišci formirano regionalno udruženje uzgajivača svinja

Izvor: eKapija Utorak, 28.01.2020. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Da bi se organizovali i unapredili svinjogojstvo, u Gradišci je formirano Regionalno udruženje uzgajivača svinja.

Novoformirano udruženje okupljaće uzgajivače svinja iz Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora. Predhodne godine, uzgajivači iz ove regije nisu imali problema sa plasmanom, prenosi sajt Savjetodavna Srpske.

- Cilj republičkog udruženja je da organizacija dopre do najsitnijeg uzgajivača svinja i da se čuje i njegov glas. Da bi to uspjeli bilo nam je potrebno da organizujemo regionalno udruženje, preko koga će se dalje čuti interes i cilj najmanjeg proizvođača –rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Povoljnom ambijentu za domaće uzgajivače značajno su doprinijele preventivne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na suzbijanju afričke kuge kod svinja. Od ove godine mogže se očekivati izvoz jer je ukinuta obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja.

- Republika Srpska je ukinula tu vakcinaciju 31. decembra 2019. i od ove godine kreće pasivan i aktivan nadzor, kao jedna od obaveza za uvid Evropske komisije za davanje mogućnosti za izvoz u Evropsku uniju. Ukidanje vakcinacije sada po automatizmu uključuje izvoz u zemlje CEFTA sporazuma, otkočili smo proces i omogućili da se nastavi izvoz – rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević.

Tokom dogovora o nacrtu pravilnika za raspodjelu sredstava od podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je mnoge prijedloge Republičkog udruženja svinjogojaca uvažilo i uvrstilo u pravilnik.

- Problema je uvijek bilo, ali mi smo tu da te probleme rješavamo, već smo dogovorili određene sastanke za skorije vrijeme gdje ćemo definisati još neke pravce i korake kako bi rješavali određene poteškoće u ovoj oblasti. Što se tiče ovog sektora u posljednje dvije do tri godine postoji tendencija ukrupnjavanja u svinjarstvu, da se farme ukrupnjavaju, to pokazuju naši podaci u uzgojnim registrima. Definitivno ova proizvodnja i ovaj sektor imaju veliki potencijal u Republici Srpskoj na kojem ćemo raditi i gdje ćemo, određene pravce još pokušati ojačati, da pored dosadašnje podrške, damo i smjernice kada je u pitanju ispitivanje stočne hrane, veterinarske mjere i ostale aktivnosti – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.