NavMenu

Zašto smo efikasniji kada imamo više obaveza?

Izvor: Poslovne novine Utorak, 28.01.2020. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Da li ste se ikada zapitali kako je moguće da najbolje izlazite na kraj s obavezama onda kada ih imate previše? S druge strane, ako je pred vama samo jedan zadatak, odlažete ga do iznemoglosti… Odgovor daje psihologija.

Ubrzani život u 21. vijeku nas "melje", ali naučnici su dokazali da što više obaveza imamo, to ih brže i efikasnije obavljamo.

I zato, ne bježite od novih zadataka, jer ćete tako stići da odradite i stare. Također, ako vam je potrebna neka usluga, obratite se (pre)zauzetoj osobi, jer je mnogo veća vjerovatnoća da će vam ona izaći u susret od dokoličara.

Psiholozi kažu da ljudi koji imaju mnogo posla nemaju naviku da odlažu obaveze, bolje su organizovani i naučili su da se nose s negativnim emocijama i iznenadnim situacijama. Osim toga, mnogo brže izvršavaju zadatke od onih koji imaju sve vrijeme ovog sveta.


Osobe s malo obaveza uvijek odugovlače, a zatim "drame" kada probiju rok, dok zauzeti znaju kako da se izbore s negativnim emocijama, riješe problem i nađu izlaz iz začaranog kruga obaveza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.