Izvor: Agroklub | Utorak, 28.01.2020.| 07:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Albanija povećala površine pod pomorandžama za 50%

(Foto: I.Vukša)
Privreda Albanije zasniva se na poljoprivredi, a iako je jedna od najmanjih država u Evropi, povoljna mediteranska klima uticala je na to da se površine pod agrumima povećavaju i donose velike prihode ovoj državi.

Površina zemlje pod pomorandžama se u godinu dana (od 2017. do 2018.) povećala za čak 50% i dostigla 300 hektara, navodi fruit-inform.com. Ubrano je oko 10,8 hiljada tona, a kako tvrde brojni proizvođači, obim proizvodnje nastaviće da raste, s obzirom na aktivno širenje površina, povoljnu klimu i geografsku blizinu najvećeg tržišta - Evropske unije. Ne može da se zanemari ni mogućnost isporuke proizvoda u Rusiju, a što zemlje EU trenutno nisu u mogućnosti.

Naravno, sve je to u poređenju sa zemljama članicama Evropske unije zanemarljivo. Države članice EU su 2018. godine ubrale 6,5 miliona tona ovog voća, što je bio najveći nivo proizvodnje nakon 2010. godine. Rezultatu je doprinijela rekordna berba u Španiji, gdje je ubrano 3,6 miliona tona, odnosno 56% ukupne vrijednosti.

Ukoliko se ovaj trend rasta nastavi, Albanija bi ipak mogla da postane značajan snabdijevač pomorandžama na evropskom tržištu.

Brazil je vodeći proizvođač svježih pomorandži u svijetu i proizvodi oko 30% ukupne svjetske proizvodnje, a čak 94% proizvodnje u zemlji koncentrisano je u gradu Sao Paulo. Brazil je takođe vodeći izvoznik plodova ovoga voća, kao i njihovog soka.

Evropska unija je 2018. godine uvezla 1,1 miliona tona ovog voća, u vrijednosti od 500 mil EUR iz zemalja koje nisu članice EU. Otprilike tri četvrtine tog uvoza bilo je iz Južne Afrike (465.000 tona) i Egipta sa 328.000 tona, odnosno 30% ukupnog izvoza, navodi Eurostat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.