NavMenu

Doček Nove godine na atraktivnoj destinaciji san većine građana BiH: Najtraženije domaće destinacije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.11.2009. 12:01
Komentari
Podeli

Provesti zimski odmor ili dočekati novogodišnje praznike na nekoj atraktivnoj destinaciji san je većine bh. građana, a za ostvarenje tog sna najčešća prepreka su finansijska sredstva. Ipak, ima i onih kojima ne manjka avanturističkog duha i novca da novogodišnje praznike dočekaju u nekoj od domaćih zimskih destinacija, ali i najegzotičnijih stranih destinacija i svjetskih metropola.

U turističkim organizacijama u BiH kažu da i ove godine imaju raznovrsne i bogate ponude za zimovanja i proslavu najluđe noći u godini. Trenutno najpopularnije domaće destinacije su Jahorina, Vlašić i Bjelašnica, a od stranih turističkih odredišta za doček novogodišnje noći uglavnom su najtraženije evropske metropole među kojima najviše Beč, Budimpešta, Pariz, Rim i Prag.

U ponudi turističkih agencija mogu se naći atraktivne domaće i inostrane destinacije, ali, kako iz većine njih ističu, zbog slabe platežne moći ove godine je nešto slabija zainteresovanost građana.

"Zbog pada standarda ljudi, svake godine je sve slabija zainteresovanost građana za odlazak na zimovanja, ali i na doček Nove godine na nekim od domaćih ili stranih destinacija", kaže Danijela Antić, radnik u Turističkoj agenciji "MG Travel".

Dodaje da ipak već ima zainteresovanih građana za doček Nove godine, dok zbog lijepog vremena i nedostatka snijega još nema mnogo interesovanja za zimovanja.

Prema njenim riječima, posljednjih godina građani se više opredjeljuju za domaće destinacije jer nije potrebno prolaziti kroz proceduru nabavke vize, put je znatno kraći, a cijena aranžmana je dosta prihvatljivija nego za inostrane destinacije. Najzastupljeniji aranžman, kako kaže Antićeva, jeste na nekoj od domaćih zimskih odredišta, odnosno na nekoj od bosanskohercegovačkih planina, a i tu sve zavisi od cijena koje su veoma različite od jednog do drugog odredišta.

Jahorina najpovoljnija

Osim toga što je najbliža, domaćim turistima Jahorina je ove godine i najpovoljnija zimska destinacija. Naime, iz Olimpijskog centra "Jahorina" kažu da su taj centar i hotel "Bistrica", koji pripada ovom centru, za predstojeću sezonu snizili cijene do 30 % za određene smjene.

Ističu da su i ostali hotelijeri na Jahorini snizili cijene svojih usluga, zbog čega će ta olimpijska ljepotica biti povoljnija za građane od prethodnih godina. Prema riječima Aleksandre Trišković, radnice u Agenciji "Jahorina tours" iz Pala, cijene polupansiona u odnosu na prošlu godinu u skoro svim hotelima na Jahorini snižene su od 20 do 30 %.

"Oni koji se odluče da Novu godinu proslave na Jahorini u prosjeku će izdvojiti 98 maraka za polupansion", kaže Triškovićeva, dodajući da većina hotela zahtijeva da se svečana večera u najluđoj noći doplati sa otprilike 50 eura.

Dnevno iznajmljivanje apartmana u hotelima na Jahorini za osam osoba kreće se oko 150 eura. Šestodnevni ski-pas košta 89 eura, iznajmljivanje kompleta ski-opreme za sedam dana je 60 eura, a ski-škola u okviru koje se tokom pet dana dva puta dnevno u grupi održavaju časovi iznosi 30 eura. U Turističkoj agenciji "Sebastijan" iz Banja Luke kažu da polupansion po osobi u privatnom smještaju na toj planini košta od 69 KM, dok u hotelu "Bistrica", u okviru novogodišnjeg termina, polupansion po osobi iznosi 49 eura.

Kao jednu od povoljnijih ponuda na Jahorini iz "MG Travela" navode smještaj u hotelu "Rajska dolina", čiji dnevni polupansion po osobi iznosi 80 KM, uz novogodišnju doplatu od 50 KM. Jedna od atraktivnijih, ali i skupljih domaćih destinacija je boravak na Vlašiću u hotelu "Pahuljica".

U Agenciji "Fortuna Travel" kažu da sedmodnevni polupansion u tom hotelu, u periodu novogodišnjih praznika, po osobi iznosi 856 KM, u čiju cijenu je uračunata i novogodišnja večera. Za trodnevni polupansion u tom hotelu, u koji je također uključen doček Nove godine, građani treba da izdvoje 699 KM. Iz te agencije kao specijalni aranžman građanima preporučuju četvorodnevni paket "Miris zime" za dvije osobe koji iznosi 632 KM, kao i dvodnevni paket "Bilo je lijepo", za koji je potrebno izdvojiti 316 KM.

"U pakete su uključena noćenja sa doručkom za dvije osobe, kao i neograničeno korištenje bazena i fitnesa. Također, četvorodnevni paket uključuje i poklon, bocu vina, dok će korisnici dvodnevnog paketa biti počašćeni besplatnom masažom", kažu u toj agenciji i dodaju da se paketi odnose na boravak tokom sedmice u periodu od 9. januara do 27. februara 2010. godine.

"U periodu od 30. januara cijena tih aranžmana je nešto niža, tako da će za paket "Miris zime" građani trebati izdvojiti 552 KM, dok će cijena paketa "Bilo je lijepo" iznositi 276 KM", kažu u "Fortuna Travelu".

Što se tiče stranih destinacija, građani su i ove godine najviše zainteresovani za austrijska skijališta i zimska odredišta. Također, kako kažu u agencijama, aktuelne su i destinacije u Italiji, Sloveniji, Bugarskoj, Švicarskoj i Francuskoj. Međutim, najveći problem građanima predstavljaju vize.

Sanja Vidović iz Agencije "Zepter passport" ističe da je najveća zainteresovanost ove godine za Austriju i to skijalište Bad Kleinkirchheim.

"Austrija je svjetski poznata skijaška destinacija koja podrazumijeva dobro uređene skijaške staze, udobne apartmane, vrhunske škole skijanja, izvrsne wellness sadržaje, bogat apres ski-program. U ponudi su hoteli i apartmani, odnosno privatne vile, a cijena polupansiona u apartmanu je od 483 marke pa naviše u zavisnosti od termina i veličine apartmana", kaže Vidovićeva.

I iz "MG Travela" poručuju da u svojoj ponudi imaju i povoljne aranžmane za Austriju, gdje sedmodnevni boravak u apartmanu za više osoba iznosi 436 eura.

"Što se tiče dočeka novogodišnje noći, jedna od povoljnijih stranih destinacija je Prag, gdje petodnevni aranžman, u kojem su uključena tri noćenja, po osobi iznosi 419 KM. U aražman je uključena posjeta Budimpešti pri polasku, dok je u povratku planirano razgledanje Beča", pojašnjava Antićeva.

Jelena Vuksan iz Turističke agencije "Star Travel" kaže da ta agencija već ima rezervacije za zimska putovanja, a da građani svakodnevno dolaze i raspituju se za ponude, kako za domaće, tako i za inostrane destinacije.

Osim najatraktivnije domaće destinacije Jahorine, kaže Vuksanova, ljubitelji snijega i zimskih sportova predstojeće sezone moći će dobro da se provedu u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Francuskoj i Srbiji.

Bugarska najjeftinija

"Za otvaranje zimske sezone 11. decembra pripremili smo promotivne pakete za Francusku i Italiju, koji uključuju sedam polupansiona, ski-pas i prevoz i koštaju 350 eura", ističe Vuksanova.

Najpovoljniji su aranžmani u Bugarskoj, za koje u januaru, u toku zimskog raspusta, za sedam polupansiona i uživanja u zimskoj idili treba izdvojiti 179 eura.

"Naši turisti najzainteresovaniji su za putovanje u Austriju zbog blizine, kao i u Bugarsku zbog povoljnih cijena i tradicionalno za Jahorinu", dodaje Vuksanova.

A iz "Sebastijana" izdvajaju trodnevni novogodišnji aranžman za Atinu, po cijeni od 469 KM po osobi.

"Za Atinu se iz Banja Luke autobusom polazi 29. decembra, a aranžman uključuje obilazak Soluna i njegovo panoramsko razgledanje, dva noćenja sa doručkom u Atini, obilazak grada i doček Nove godine. Pri povratku je planiran polupansion na Ohridu, a povratak u Banja Luku je trećeg januara", objašnjava Maja Lakić, radnica u službi prodaje Agencije "Sebastijan", dodajući da su u cijenu aranžmana uključene viza i osiguranje. Iz te agencije navode da su trenutno dosta traženi velnes novogodišnji paketi po Sloveniji.

"Jedan od traženijih novogodišnjih wellness paketa je Termo Čatež, koji obuhvata trodnevni paket, dva noćenja sa polupansionom u koji je uključen i novogodišnji doček, a cijena po osobi je 279 eura", kaže Lakićeva.

Prema njenim riječima, ta agencija u ponudi ima i dvodnevni polupansion na Bledu, koji takođe uključuje novogodišnji doček, a čija se cijena, zavisno od hotela, kreće od 214 eura. Što se tiče zimovanja u stranim destinacijama, i ta agencija izdvaja skijaške centre u Austriji, gdje osmodnevni boravak u sklopu apartmana za petočlanu porodicu košta oko 1.200 KM.

U "Jahorina toursu" kažu da je posebnu pažnju turista privukla superponuda za Francusku, odnosno "Ski-opening" u Val Torensu koji sa prevozom, osiguranjem, ski-pasom i iznajmljivanjem apartmana na sedam dana košta 320 eura po osobi.

"Osim što ovo poznato skijalište ima veliki broj staza i ski-liftova, zabava i rekreacija omogućena je praktično 24 časa. Ogromne površine skijališta omogućuju svim vrstama i tipovima skijaša da se nađu na nekoj stazi, bilo da su off-piste skijaš ili apsolutni početnik", ističu u toj agenciji.

U većini turističkih agencija kažu da se za proslavu ove nove godine u odnosu na prethodne godine prijavilo manje građana za interkontinentalna putovanja. Dubai, Kuba, Tajland, Meksiko, Brazil, pojašnjavaju u agencijama, destinacije su koje su zbog visokih cijena ove godine privukle manje bh. građana. Ipak, ima i onih sa dubljim džepom koji su već rezervisali da najluđu novogodišnju noć provedu u nekoj od dalekih metropola.

Kao jednu od povoljnijih dalekih destinacija iz agencija preporučuju Tunis. Za sedmodnevni polupansion, u hotelu sa tri zvjezdice, a u okviru kojeg je uključen i novogodišnji program, građani treba da izdvoje 333 eura. A ko odluči da zimske praznike i nezaboravnu novogodišnju noć provede u New Yorku, za osmodnevni boravak u ovoj metropoli će po osobi morati izdvojiti preko 3.000 KM.

"Cijena putovanja u ovu metropolu po osobi košta 1.160 eura, a u cijenu su uključeni: prevoz avionom, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelu sa četiri zvjezdice na Menhetnu, kao i obilasci, troškovi organizacije i vođenja putovanja. Međutim, u cijenu nisu uključene aerodromske takse koje koštaju oko 312 eura, kao i troškovi pribavljanja vize", pojašnjavaju u "Sebastijanu".

Poznato je da je doček Nove godine na ulicama New Yorka svojevrsna atrakcija. Grad je za božićne i novogodišnje praznike spektakularno ukrašen, a glavna događanja su na Times square i kod Rokfelerovog centra, gdje se nalazi veliko klizalište na otvorenom i velika jelka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.