NavMenu

Hrvatska iz obnovljivih izvora energije dobija skoro trećinu struje

Izvor: Capital Ponedjeljak, 27.01.2020. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2018. je iznosio 28%, pokazuju podaci Eurostata, čime ta zemlja spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo za 2020. godinu.

Postavljeni cilj za Hrvatsku bio je 20%, ali je još 2004. godine on u toj zemlji iznosio 23,4%, prenosi hrvatski portal Novac.

Kako pojašnjava, udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima.

U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, konstatuje portal.

U odnosu na 2017. godinu, udio obnovljivih izvora u 2018. povećan je za 0,7 procentnih poena, ali je manji nego 2015. kada je iznosio 29%, što pokazuje da posljednjih godina nije bilo nekih pomaka.

Među obnovljive izvore energije spadaju energija vjetra, sunčeva energija, biomasa, toplotna energija Zemljine unutrašnjosti, vrući izvori (geotermalna energija), kao i vodena snaga. Od tih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija.

Povećanje udjela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, ipak, udio energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18%, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu prije.

U poređenju sa 2004. udio je više nego udvostručen, sa tadašnjih 8,5%, dok postavljeni cilj za ovu godinu iznosi 20%.


Gotovo svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Latvija, Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.

Najveći udio obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2018. imala je Švedska, 54,6%, a slijede Finska sa 41,2%, Litvanija s 40,3 Danska s 36,1 i Austrija s 33,4%.

Najniži udio imala je Holandija, samo 7,4%, a tek nešto više Malta (8%), Luksemburg (9,1%) i Belgija (9,4%).

Četiri zemlje EU vrlo su blizu tome da dostignu propisani udio obnovljivih izvora (Rumunija, Mađarska, Austrija i Portugal), a najlošije stoje Holandija i Francuska, koje su od postavljenog cilja udaljene više od 6%.

Firme:
EUROSTAT EUROSTAT
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.