NavMenu

Telefonom prate sječu drveća - Unsko-sanske šume prve u FBiH uvele inovativni program domaćih inženjera

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.01.2020. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Preduzeće Unsko-sanske šume, koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području Unsko-sanskog kantona, započelo je primjenu jedinstvenog elektronskog programa koji su osmislili i razvili Haris Koljić i Jasmin Mešić, mladi inženjeri zaposleni u tom preduzeću.

Inače, radi se o programu koji omogućava efikasno praćenje proizvodnje šumskih sortimenata i evidentiranje svih mogućih anomalija u ovoj oblasti.

Mladi stručnjaci kažu kako njihov program osigurava znatno efikasnije poslovanje u oblasti šumarske proizvodnje te omogućuje radnicima da direktno na terenu donose odgovarajuće odluke.

Program je namijenjen za mobilne telefone, a čini ga više aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka.

- Programi koji su u upotrebi u našem preduzeću su zastarjeli i oslanjaju se na podatke koji se prikupljaju na konvencionalan način. To često dovodi do konfuzije prilikom obrade podataka, dešava se da oni nisu standardizovani, a jedan isti podatak se evidentira i po nekoliko puta, dok radnici na terenu nemaju uvid u obrađene podatke - kaže Mešić.

Dodaje kako će primjenom novog programa zaposlenici putem aplikacija na svojim pametnim telefonima imati sve informacije koje su im potrebne. Radi se o sedam aplikacija i svaka od njih se odnosi na različite faze proizvodnje.

- Aplikacije eliminišu nelogične, računski pogrešne i nepotpune informacije te omogućavaju prikupljanje cijelog niza podataka koji se nisu mogli prikupiti dosadašnjim načinom rada, a pri tome nije potrebno izdvojiti više vremena za njihovo evidentiranje - ističe Koljić.


Prema njegovim riječima, zahvaljujući novom programu biće moguće pratiti ko je pojedinačno stablo obilježio za sječu, ko ga je posjekao i kod kojeg je kupca ono završilo.

Mladi inženjeri ističu kako njihov program ima višestruke prednosti koje se ogledaju u boljem praćenju proizvodnje šumskih sortimenata, efikasnijoj borbi protiv zloupotreba i racionalnijem korištenju resursa.

Unsko-sanske šume su prvo preduzeće ovog tipa u FBiH gdje se počeo koristiti ovaj inovativni program, a interesovanje za njega pokazala su i druga preduzeća koja se bave proizvodnjom u oblasti šumarstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.